Hlavní obsah

V hanojských ulicích rostou kvůli koronaviru barikády i s žiletkovým drátem

Hanoj

Ve Vietnamu se stále nedaří zvládnout epidemii koronaviru. Hlavní město Hanoj je už měsíc v karanténě, ale počty denních nákaz stále neklesají. Pohyb lidí se proto dále omezil, město bylo rozděleno do malých segmentů, mezi nimiž je obtížné přecházet. Brání tomu zátarasy a barikády. Omezení byla v pondělí prodloužena o čtrnáct dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hanoj je rozdělena na červenou, oranžovou a zelenou zónu podle míry infekce v oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Ve městě je nařízeno pravidelné testování. Jedna osoba z každé domácnosti se musí testovat třikrát týdně, stojí v nařízení.

Hanoj je rozdělena na zelené, oranžové a červené zóny podle rizika nákazy. Barikády a zátarasy mezi nimi jsou stavěny z klasických bariér používaných k usměrnění davu, ale i z bývalých vrat a kusů plotu nebo sloupů a trámů, a často jsou za nimi kotouče žiletkového drátu. Projít lze jen přes kontrolní stanoviště.

„Je to jako život v žaláři,“ řekla agentuře AFP 72letá obyvatelka metropole Ho Thi Anh. Všechny cesty k jejímu domu jsou zablokované. Nikdo nesmí vyjít ani přijít, protože se v oblasti potvrdila nákaza. Jen jednou za tři dny jí rodina přinese jídlo – přehodí je přes ocelové bariéry.

Foto: Reuters

Zdravotnický pracovník za bariérou vyznačující oblast nákazy covidem v Hanoji

Některé zátarasy přísně střeží dobrovolníci, jako je 45letý Nguyen Ha Van s klackem v ruce, který říká: „Žádný cizinec nemůže mít přístup do naší komunity. Je dobré postavit bariéry, jako je tato. Znamená to, že naše oblast je viruprostá.”

Řidič Vu Manh Dung sice dodává, že všichni znají cesty okolo barikád, ale systém hájí: „Přirozeně že tu jsou cesty dovnitř, ale musíme dodržovat omezení.“

Foto: Reuters

Motocyklisté u kontrolního stanoviště před karanténní oblastí v Hanoji

Situace v Hanoji je relativně stabilní, protože denně přibývá 50 až sto nakažených, celkem jsou jich 4000. Panují ale obavy, aby se situace nezhoršila a nebyla jako v Ho Či Minově městě, kde každý den přibývají tisíce nových případů. V zemi přibylo 5. září 13 137 případů, rekord je z 26. srpna, kdy jich bylo lehce přes 16 000.

Celkem je v 98milionovém Vietnamu potvrzeno podle webu Worldometer 524 307 případů, přičemž 13 074 osob zemřelo. Plně očkovány jsou jen 3,3 procenta populace, aspoň jednu dávku má 15,4 procenta obyvatel. Aspoň jednu dávku má třetina obyvatel Hanoje a Ho Či Minova města, všichni by měli být naočkováni jednou dávkou do půlky září.

Foto: Profimedia.cz

Improvizovaná bariéra z ostnatého drátu v Hanoji

Vietnam loni patřil k zemím nejlépe zvládajícím pandemii, protože zavedl tvrdá opatření. Ta ale nepomohla proti nakažlivější mutaci delta, před kterou příliš nechrání ani jedna dávka očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám