Hlavní obsah

V Číně se upálili další dva Tibeťané

Další dva Tibeťané se na jihozápadě Číny pokusili spáchat sebevraždu upálením. Pokračuje tak vlna sebeupalování na protest proti vládě Pekingu nad Tibetem. Informovala o tom v pátek agentura AFP. S odvoláním na informace londýnské skupiny Free Tibet uvedla, že oba případy se odehrály ve čtvrtek v odlehlé tibetské horské oblasti A-pa v čínské provincii S'-čchuan.

Foto: Profimedia.cz

Tibetští mniši. Ilustrační foto

Článek

Free Tibet neměla k dispozici informace o tom, zda popáleninám podlehli, ale tibetský buddhistický mnich žijící v této oblasti, se kterým se telefonicky spojila agentura AFP, uvedl, že oba zapálení zemřeli. Upálení se odehrálo před tibetským buddhistickým klášterem, upřesnil mnich.

Místní úřady odmítly incident potvrdit nebo jakkoli komentovat.

Čína kritizuje dalajlamu

Od začátku roku 2011 se v čínských oblastech obývaných Tibeťany zapálilo nebo upálilo už 34 lidí, většinou tibetských mnichů. Jejich cílem je mimo jiné obrátit pozornost na čínské omezování buddhismu a vyjádřit touhu po návratu duchovního vůdce Tibeťanů dalajlamy z indického exilu.

Čína ovšem popírá jakékoli represe vůči Tibeťanům a tvrdí, že naopak zlepšuje jejich život investicemi do infrastruktury, škol a bydlení. Peking opakovaně obvinil dalajlamu, že podporuje sebeupalování ve snaze dosáhnout rozkolu Tibetu a zbytku země. To ale dalajlama rozhodně popírá.

Odlehlý hornatý region A-pa v západočínské provincii S'-čchuan obývá početná tibetská menšina a je zde jedno z center protičínských protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám