Hlavní obsah

V Bangladéši rozsekali šéfredaktora prvního časopisu pro homosexuály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Šéfredaktor a zakladatel prvního bangladéšského časopisu pro homosexuály a lesbičky Roopbaan byl v Dháce rozsekán, uvedla v pondělí BBC s odvoláním na policii. Při útoku byl ještě jeden člověk zabit a další zraněn.

Foto: Profimedia.cz

Studenti v Rádžšahi protestují proti vraždě profesora.

Článek

Terčem útoku byl 35letý Xulhaz Mannan, který dřív pracoval pro americké velvyslanectví, druhou obětí byl jeho přítel.

Podle vyšetřovatelů do jejich bytu vnikli ozbrojení útočníci, kteří se vydávali za kurýry, uvedl list Dhaka Tribune. Strážce budovy vypověděl, že pět nebo šest mladých lidí tvrdilo, že Xulhazovi nesou zásilku.

„O půl hodiny později jsem slyšel křik. Zněl z bytu,“ řekl strážný a dodal, že když se šel podívat, co se děje, napadli ho útočníci noži. I on skončil se zraněními v nemocnici.

Zakázaný pochod homosexuálů

Xulhaz spoluorganizoval duhový pochod, který se v Dháce konal od roku 2014 vždy 14. dubna. Letos ho policie zakázala v rámci bezpečnostních opatření. AFP řekl, že mu kvůli průvodu vyhrožovali islámští extremisté.

Útok byl spáchán dva dny poté, co byl radikály podobným způsobem zabit ve městě Rádžšahi na severozápadě země profesor angličtiny Rezaul Karim Siddique kvůli propagaci ateismu. Rozsekali ho mačetami, když šel z domu na zastávku autobusu.

K útoku se přihlásil Islámský stát. Bangladéšský ministr vnitra ale prohlásil, že to není pravda. Podle něj útočili místní radikálové.

Obětí podobných útoků se v poslední době stalo i několik volnomyšlenkářských bloggerů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bangladéši rozsekali ateistického bloggera

Rozběsněný dav ubodal ve čtvrtek večer v Dháce americko-bangladéšského bloggera a spisovatele Avidžita Roye, který bojoval ve svých příspěvcích za sekulární...

V Bangladéši ubodali dalšího bloggera

V bangladéšském hlavním města Dháka ubodali v pondělí ráno na ulici bloggera Vašikíra Rahmána, který hlásal svobodu názorů. Policie už zadržela dva podezřelé,...

Výběr článků

Načítám