Hlavní obsah

V Amazonii zmizel prales o rozloze větší než ostrov Jamajka

Počet požárů v Brazílii v loňském roce proti roku předchozímu vzrostl o 12,7 procenta. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) loni zaznamenal v zemi 222 798 požárů, což je nejvíce od roku 2010. V Amazonii během roku zmizel prales o rozloze větší než Jamajka (která je rozlohou srovnatelná se Středočeským krajem).

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Pralesy v Amazonii se mění na spáleniště.

Článek

V brazilské Amazonii ústav napočítal více než 103 tisíc požárů, což je roční nárůst o skoro šestnáct procent. V brazilské části největšího mokřadu světa Pantanal loni vzplálo podle INPE 22 tisíc požárů, což je o 120 procent více oproti roku 2019. Národní ústav pro výzkum vesmíru používá pro monitorování situace v lesích satelitní snímky.

Brazilský expert se vydal pomoci domorodcům. Schytal od nich šíp do srdce

Amerika

Amazonie a Pantanal jsou jedny z nejvzácnějších ekosystémů na světě. Amazonský deštný prales, jenž leží ze 60 procent právě na území Brazílie, hraje významnou roli při pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu. Získal proto přízvisko "zelené plíce" planety. Pantanal, jehož část leží na jihozápadě Brazílie, je domovem tisíce druhů rostlin a zvířat, přičemž řada z nich je vzácných.

Vypalování lesů v Amazonii je výnosný ilegální obchod

Amerika

Ničivé požáry loni zdevastovaly skoro čtvrtinu oblasti Pantanal, která se dále rozkládá v Bolívii a Paraguayi, zatímco oblast zasáhlo nejhorší sucho za skoro půl století.

Pralesy v Amazonii nekontrolovaně hoří, Sao Paulo zahalil dým

Amerika

Záběry spálené krajiny a mrtvých zvířat šokovaly svět a brazilská vláda v čele s krajně pravicovým prezidentem čelila kritice za to, že destrukci nezastavila. Jair Bolsonaro, jenž patří mezi skeptiky v otázce klimatické změny, podle mnohých upřednostňuje ekonomické zájmy před ekologickými. Za jeho vlády prudce vzrostlo odlesňování Amazonie, které nezastavila ani pandemie koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám