Hlavní obsah

Brazilský expert se vydal pomoci domorodcům. Schytal od nich šíp do srdce

Novinky, Michal Sobotka

Vydal se do amazonské džungle, aby ochránil jeden z domorodých kmenů. Od jednoho člena kmene však místo toho schytal expert Rieli Franciscato šíp do srdce a na místě zemřel, uvedl britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Šestapadesátiletý Franciscato pracoval pro nevládní organizaci Kandidé jako expert na domorodé kmeny. Jeden z nich se vydal hledat do amazonské džungle, aby jeho příslušníkům poskytl pomoc. Když se ale poblíž rezervace Uru Eu Wau Wau ke kmeni nedotčenému civilizací přiblížil, schytal šíp do srdce.

„Zakřičel, vytáhl si šíp z hrudi, uběhl padesát metrů a bez známek života zkolaboval,“ popisoval policista, který byl členem Franciscatovy výpravy.

Domorodé ženy protestovaly v Brazílii proti prezidentovi a jeho politice

Amerika

Nevládní organizace Kandidé, pro kterou čtyřicet let pracoval, uvedla, že domorodá skupina nemá schopnosti rozlišovat mezi přítelem a nepřítelem z vnějšího světa.

Domorodé kmeny jsou v Brazílii v ohrožení především ze strany těžařských firem a kvůli politice krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který chce Amazonii rozvíjet a zmenšit velikost domorodých rezervací.

„Jsme zmatení vysokým počtem úmrtí domorodců, Brazílie přestala respektovat jejich práva,“ řekl Ivaneide Cardozo, Franciscatův přítel a spoluzakladatel sdružení Kandidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám