Hlavní obsah

V afghánské provincii uzavřeli školy, bojí se útoku Tálibánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR

Bezpečnost v Afghánistánu je stále ohrožována povstaleckými přívrženci radikálního Tálibánu. Jejich odpor vůči spojeneckým silám SOFA je citelný zejména na východě a jihu země. Terčem útoků rebelů nejsou jen vojáci, ale i civilní zařízení a infrastruktura, kterou se v uplynulých letech v oblasti podařilo obnovit. Například v provincii Gházní museli v uplynulých týdnech uzavřít přes 50 škol.

Foto: Shir Ahmad, Reuters

Tálibán maří rekonstrukční snahy spojenců zejména na východě a jihu Afghánistánu.

Článek

Desítce tisíc studentů a učitelů bylo v 19 provinčních okresech nařízeno zůstat doma poté, co Tálibán hrozil útoky a únosy.

"Naše škola je zavřená už od začátku roku (v Afghánistánu konec března). Učitelé dostávali výhrůžky, že jestli přijdou do školy, budou popraveni,“ řekl BBC jeden student.

Pokroky v oblasti vzdělávání přitom zdobily nijak zvlášť bohatou výkladní skříň úspěchů spojenců v Afghánistánu. Počátkem akademického roku se do škol přihlásilo sedm miliónů dětí oproti necelému miliónu, které se vzdělávaly za někdejší vlády Tálibánu. Ta nedovolovala, aby se vzdělávaly dívky a ženám zakazovala učit.

Militanti však stále častěji na školy útočí a učitele i žáky vraždí. Desítky budov byly vypáleny. Prezident Hamíd Karzáí před časem uvedl, že kvůli povstaleckým akcím zameškává školu na 300 000 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám