Hlavní obsah

Uzbekistán se velkolepě loučí se zesnulým prezidentem Karimovem

Taškent/Samarkand

Tisíce obyvatel Taškentu v sobotu ráno lemovaly ulice, jimiž jela pohřební kolona s tělem zesnulého prezidenta Islama Karimova na letiště. Mnozí měli květiny v ruce a naříkali „Co si bez tebe počneme?“ Karimov bude pohřben v rodném Samarkandu, obřad tam již začal, uvedla agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uzbekistán se loučí se zesnulým prezidentemVideo: Reuters

 
Článek

Pohřeb bude velký, mnoho zemí na něm bude zastoupeno na úrovni premiéra, uvedla Al-Džazíra. Z Moskvy do Samarkandu přiletěl Dmitrij Medvěděv.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv dorazil do Samarkandu.

Osmasedmdesátiletý Karimov zemřel podle oficiálního prohlášení v pátek. [celá zpráva]

Příčinou smrti osmasedmdesátiletého uzbeckého prezidenta Islama Karimova byla "akutní porucha prokrvení mozku (mrtvice), vedoucí k nevratným změnám hlavního mozku a k selhání více orgánů" stojí podle ČTK v lékařské zprávě o prezidentově skonu, kterou v sobotu zveřejnila uzbecká vláda.

Foto: Reuters

Ulice v Taškentu kudy jela kolona se zesnulým prezidentem, lemovaly smutní obyvatelé

Smrt podle zprávy nastala v pátek ve 20:55 místního času (v 17:55 SELČ), tedy přibližně hodinu před oficiálním oznámením. Podle dokumentu byl Karimov v sobotu 27. srpna v ranních hodinách v bezvědomí převezen do nemocnice. Znovuoživení trvající 20 minut umožnilo obnovit činnost srdce, nicméně prezident musel být v hlubokém bezvědomí napojen na umělé plíce.

Během posledního týdne se objevovaly rozporuplné zprávy o stavu prezidenta, již v pondělí místní agentura Fergana oznámila, že skonal. [celá zpráva]

Foto: Reuters

V tvářích Uzbeků byl vidět smutek.

„Byl to nejdelší a nejtěžší týden mého života,“ řekl agentuře Reuters devětatřicetiletý Uzbek. ”Pořád nemohu věřit, že se to stalo. Nevím, co se stane teď. Cítím se ztracený.“

Prezident vládl středoasijské zemi od roku 1989 a skoro polovina z 32 miliónů obyvatel se narodila za jeho vlády.

Boj o moc

Organizací pohřbu byl pověřen premiér Šavkat Mirzijajev, což je považováno za jasné znamení, že by se mohl stát příští hlavou státu.

Foto: ČTK/AP

Uzbekové v Taškentu házeli na kolonu se zesnulým prezidentem rudé růže.

„Myslím si, že už začali bojovat,“ řekl ve Francii žijící nezávislý uzbecký politický expert Chamoliddin Rabbimov AFP. Podle něj se ale vládnoucí elita bude snažit, aby předání moci „bylo více méně stabilní“.

Varoval, že pokud nedojde k dohodě, otevřená konfrontace by mohla destabilizovat převážně muslimskou středoasijskou zemi sousedící s Afghánistánem, kde žije početná uzbecká menšina. V Uzbekistánu působili i islámští radikálové, ale vláda je potřela.

Foto: ČTK/AP

Místo posledního rozloučení s uzbeckým prezidentem

Poradce Kremlu Jirij Ušakov řekl, že očekává, že situace v zemi zůstane stabilní. Rusko, kde žije početná uzbecká menšina, dění v zemi bedlivě sleduje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám