Hlavní obsah

Utekla z pekla Severní Koreje a skončila v čínském nevěstinci

Neexistují žádné spolehlivé údaje, které by daly jasnou odpověď na to, kolik lidí ročně uteče ze Severní Koreje. Odhaduje se, že je to něco přes tisíc. Většinu z nich – 80 procent – tvoří ženy. Často se ale dostanou do rukou převaděčů, kteří je předají do rukou obchodníků s bílým masem. Stávají se z nich buď prostitutky, nebo jsou prodávány čínským farmářům za účelem sňatku, uvedla ve své reportáži televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ženy v tradičních oděvech v KLDR. Ilustrační foto

Článek

Jednou z dívek, které skončily místo ve vysněné svobodě v dalším pekle, je i Lee. Na rozdíl od ostatních dívka neuprchla kvůli zoufalému nedostatku jako mnozí jiní. Režim Kim Čong-una jí vadil, ale současně byla i nešťastná ve vlastní rodině. Vyrostla v rodině středně postaveného režimu oddaného politika. Rodiče byli na dívku extrémně přísní a nedovolili jí studovat vysněnou medicínu. Po jedné hádce s rodiči utekla. Cílem byly čínská hranice, popsala CNN.

Dostala se k převaděči, který jí měl pomoci zvládnout nebezpečnou cestu. Dokonce jí slíbil práci v restauraci. Za takové služby platí ženy jako Lee převaděčům 500 až tisíc dolarů (11 500 až 23 tisíc korun).

Přechod hranic ale není nic jednoduchého. Kim Čong-un se dostal k moci v roce 2011 a zabezpečení hranic zesílil. Nechal tam instalovat elektrický plot i kamery. Ochrana hranic byla posílená ale také na čínské straně. „Peking se obával přílivu uprchlíků, kteří by mohli destabilizovat režim,“ řekl americký pastor Tim Peters, který pracuje pro nevládní organizaci Helping Hands.

Lee uprchla spolu s dalšími sedmi dívkami přes řeku u města Tumen, která odděluje Čínu od Severní Koreje. Skončila v bytě ve čtvrtém patře v neznámém městě a rychle zjistila, že vše je jinak a slíbenou práci v restauraci nedostane. Byla prodaná za 4500 dolarů (103 500 korun) čínskému provozovateli chatovací místnosti, na které se provozuje kybersex.

„Když jsem to zjistila, cítila jsem se tak ponížená,“ popisuje. „Začala jsem plakat a prosila ho, aby mě nechal odejít. Ale šéf řekl, že za mě zaplatil spoustu peněz, které mu dlužím,“ dodala.

Lee bydlela se dvěma dalšími ženami ve dvoupokojovém bytě. Jedné z nich bylo 27 let. Měla svůj vlastní pokoj a měla blízko k šéfovi. Lee si myslí, že na ostatní dvě donášela. Druhé dívce Kwang bylo 19 let a u majitele v chatovací místnosti byla vězněna už dva roky.

„Jediným nábytkem byly dvě postele, dva stoly a dva počítače,“ vzpomíná. „Každé ráno jsem vstala asi v 11 hodin, nasnídala se a pak jsem pracovala až do druhého dne do soumraku,“ popisuje. Někdy spala jen čtyři hodiny. Když by si stěžovaly nebo nedělaly to, co měly, hrozil ženám výprask.

Kwang a Lee trávily dny svlékáním se před kamerou pro cizince a plněním jejich tužeb. „Musela jsem dělat cokoli, co chtěli,“ dodala. „Chtěla jsem tisíckrát zemřít, ale zabít jsem se nemohla, protože šéf nás měl neustále na očích,“ vzpomínala.

Po šesti měsících měly obě dívky den volna a mohly jít ven. Samozřejmě pod dohledem. V roce 2015 se pokusila utéct, chtěla sešplhat po okapu. Spadla a zranila si záda a nohy.

Pomohl klient

V roce 2018 přišla Lee svitla šance na záchranu. Pomohl jí jeden z klientů, který si podle dialektu uvědomil, že žena je ze Severní Koreje a je držena proti své vůli a chtěl jí pomoci. Umožnil jí poslat e-mail organizacím, které by jí pomohly, aniž by se toho všiml její šéf.

Kwang i Lee se podařil 26. října 2018 útěk. Když byl šéf pryč, vylezly z okna, venku už na ně čekalo auto. Pak se dostaly do Jižní Koreje a zveřejnily svůj příběh.

Reklama

Výběr článků

Načítám