Hlavní obsah

Usáma bin Ládin je dobrý básník, tvrdí americký vědec

NEW YORK

Usáma bin Ládin, vůdce teroristické sítě al-Kajda, je nejhledanějším mužem na světě. Podle profesora Flagga Millera z Kalifornské univerzity je ale bin Ládin také nadaným básníkem a zároveň recitátorem svých vlastních veršů. Proto chce příští týden zveřejnit ukázky z jeho poezie, která se našla nahraná na páskách v jeho skrýši v Afghánistánu, napsal list The Times.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Podle profesora Millera, který vyučuje arabskou poezii, býval bin Ládin během 90. let vyhledávaným recitátorem na svatbách a při dalších oslavách. Lidé si jeho verše nahrávali na pásky, které poté nechávali kolovat jako populární písně.

Bin Ládin je nadaný básník s důmyslnými rýmy a rytmem

Tyto nahrávky, které našli američtí vojáci při invazi do Afghánistánu po zářijových útocích na USA v roce 2001, profesor Miller prostudoval. "Bin Ládin je nadaný básník s důmyslnými rýmy a rytmem, což byl důvod, proč si ho mnoho lidí nahrávalo a nechávalo nahrávky kolovat."

Ve verších se bin Ládin představuje jako "básník-bojovník", jehož slova mají vést jeho následovníky do idylického útočiště v horách Hindúkuše. "Hory často používá jako metafory," dodává Miller. "Jednak jako hranice rozdělující Araby, ale také jako prostředek, který je zbaví pokušení světského světa."

Podle Millera bin Ládin stavěl verše tak, aby byly vypočítané na zamýšlený efekt. "Vylepšoval slova, aby vzrušovala nespokojené mladíky, aby jim nabízela únik před staršími a z jejich vesnic," řekl a dodal: "Namísto toho mnozí z nich zemřeli hrozivou smrtí." 

Miller nahrávky poprvé slyšel před čtyřmi lety, když je zkoumali překladatelé FBI a pátrali v nich po zakódovaných vzkazech pro spící teroristické buňky. Identifikoval mezi nimi dvě desítky těch, na nichž zní "charakteristicky monotónní" hlas Usámy bin Ládina. Ukázky z těchto nahrávek se mají objevit v říjnovém čísle časopisu Language and Communication.

Bin Ládin jako ostuda dvě tisíciletí trvající arabské kultury

"Vypráví hrdinské historky o mrtvých mudžáhidech pocházejících z vesnic, ve kterých vystupoval. Často to bylo poprvé, co se rodiny dozvěděly o jejich osudu. Mísil tyto zprávy s radikální teologií a vlastními verši postavenými na tradiční válečné poezii, aby probudil zájem mladých mužů," řekl Miller.

Jiní odborníci na arabský svět ale nejsou nadšeni, že se nahrávky dostanou na veřejnost. "Jsou nevyzrálé a brutální, složené s minimálním umem tak, aby získaly vnímavou duši mladých a po krvi prahnoucích mužů," říká jeden z vědců, který si nepřál být jmenován. "Bin Ládin je nyní odhalen jako ostuda dvě tisíciletí trvající arabské kultury."

Reklama

Související témata:

Související články

Na Guantánamu soudí bin Ládinova řidiče

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě začal v pondělí vůbec první soudní proces, na kterém se posuzují válečné zločiny spáchané islámskými radikály....

Výběr článků

Načítám