Hlavní obsah

Unikající mazut způsobil na Novém Zélandu nejhorší ekologickou katastrofu

Novinky,
Wellington
Aktualizováno

Nejhorší ekologickou katastrofu zažívá tento týden Nový Zéland. Z havarované lodi Rena uniklo podle posledních odhadů 130 až 150 tun těžkého topného oleje, který převážela. Je to desetkrát více, než se čekalo, uvedla v úterý BBC. Část se ho už dostala na pláže. Situace je o to horší, že bouřlivé počasí neumožňuje olej z lodi odčerpávat. Loď se podle DPA stále více naklání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Unikající mazut na Novém Zélandu Video: Reuters

 
Článek

„Incident se dostal do situace, kdy jde o nejvýznamnější ekologickou katastrofu na moři,“ uvedl ministr pro životní prostředí Nick Smith v přístavu Tuaranga, ohroženého olejem z lodi, která minulou středu najela na útes.

Loď se stále více naklání na pravobok, uvedl novozélandský úřad, který má na starosti ekologické katastrofy na moři. Původně byla nakloněna o 11 stupňů, pak se ji ale podařilo načas stabilizovat. Když odstranili skálu pod kýlem, nakláněla se dokonce jen o tři až šest stupňů. Nyní však náklon činí 18 stupňů.

Na pláži u hory Maunganui a u blízké vesnice Papamoa se už objevily chuchvalce mazutu. Zřejmě se dostanou i do přístavu Tuaranga a zasáhnou i pláže na jih od něj až k Maketu.

„V mých očích je to jedna z těch tragických událostí, které jsou absolutně nevyhnutelné od chvíle, kdy Rena ve středu v časných ranních hodinách najela na útes,“ dodal ministr. Oblast je přitom hnízdištěm tisíců ptáků, zejména terejů, buřňáků a tučňáků nejmenších.

Mazut uniká z hlavní nádrže

Úřad Maritime New Zealand (MNZ), který má na starosti ekologické katastrofy, už předtím informoval, že z „lodi uniklo podstatné množství oleje“.

„Jedna z hlavních nádrží byla proražena,“ uvedl mluvčí MNZ a dodal, že skvrna se pohybuje od útesu Astroláb směrem na jihozápad k hoře Maunganui u přístavu Tauranga na Severním ostrově.

Panují obavy, že se situace může ještě zhoršit, protože Rena přepravuje celkem 17 000 tun mazutu.

Bouřlivé moře se čtyřmetrovými vlnami ale neumožňuje použít absorbenty. Nelze tedy olej likvidovat už na moři. Pobřeží je proto ohroženo víc.

Novozélandské úřady chtějí také zjistit, jak je možné, že loď narazila na útesy, které jsou v mapě jasně vyznačené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám