Hlavní obsah

Unesený Brit s Italem zemřeli kvůli nepovedené záchranné akci

Abudža

Dvojice inženýrů z Velké Británie a Itálie unesených loni v Nigérii zemřela při nepovedené záchranné akci nigerijských a britských sil. Ve čtvrtek to oznámil předseda britské vlády David Cameron.

Foto: Reuters

Zavražděný Brit Christopher McManus

Článek

„Vyvstala možnost zajistit jejich osvobození a také jsme se důvodně obávali, že jsou jejich životy v bezprostředním ohrožení,“ popsal Cameron důvody rozhodnutí podniknout záchranu. „S velkou lítostí ale musím oznámit, že Chris McManus a Franco Lamolinara při následné operaci přišli o život,“ dodal s tím, že dvojici zřejmě „únosci zavraždili ještě před tím, než mohli být zachráněni“.

Inženýři, podílející se na stavbě sídla nigerijské centrální banky, byli uneseni loni v květnu ve městě Birnin ve státě Kebbi na severozápadě Nigérie. Další Ital únoscům unikl.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan oznámil, že únosci byli chyceni.

Únosy zahraničních zaměstnanců pracující v ropných zařízeních v Nigérii v minulých letech prováděli nigerijští povstalci bojující za podle nich spravedlivější dělbu bohatství z těžby ropy. Nigérie se v posledních měsících potýká s vlnou násilí ze strany islamistické sekty Boko Haram, která má údajně vazby na Al-Káidu.
Severoafrická větev této mezinárodní teroristické organizace operuje v sousedním Nigeru a v minulosti se přihlásila k několika únosům zahraničních pracovníků. Nikdy ale podle agentury AFP nešlo o únosy provedené v Nigérii.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám