Hlavní obsah

Umírajícího japonského seniora odmítlo přijmout 25 nemocnic

– Tokio

Úmrtím 75letého seniora žijícího poblíž metropole Tokio skončila marná snaha posádky vozidla záchranné služby o pacientovo umístění v některé z oblastních nemocnic. Muže s dýchacími potížemi postupně odmítlo přijmout 25 nemocnic, některé opakovaně. O případu z ledna informovala s odkazem na zdravotnické zdroje teprve nyní agentura Jiji Press.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ambulance dvě hodiny marně vozila seniora od jedné nemocnice k druhé. Na urgentním příjmu je většinou odmítli z kapacitních důvodů či proto, že chyběli lékaři. Do některých nemocnic se pacienta záchranka pokusila dostat opakovaně.

Celkem bylo učiněno 36 marných pokusů, až se posádka vozu nakonec rozhodla pacienta dopravit do zařízení v sousední prefektuře Ibaraki. Senior však krátce po příjezdu do nemocnice zemřel.

Jeden ze zdravotníků japonské agentuře řekl, že podobný případ nepamatuje. Radnice města Kuki, kde muž bydlel, už vyzvala nemocnice v okolí, aby neutěšený stav napravily.

Veřejné zdravotnictví je v Japonsku bohatě dotováno a obecně je považováno za velmi kvalitní. Komentátoři ale varují, že v souvislosti se stárnutím populace se provozovatelé zdravotnických zařízení v příštích letech můžou potýkat s nedostatečnými kapacitami a prostředky, upozornila agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám