Hlavní obsah

Ugandští rebelové unesli 50 konžských školáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povstalci z ugandské Armády božího odporu (LRA) podnikli v pátek několik překvapivých útoků v Súdánu a v Kongu. V Kongu vypálili tři vesnice a unesli více než padesát školáků. V Súdánu zaútočili na kasárna.

Foto: Reuters

Bývalý mluvčí LRA James Obita.

Článek

Římskokatolický kněz uvedl, že povstalci z LRA unesli více než padesát žáků a vypálili domy ve vesnici. Podle mluvčího mise OSN ugandští povstalci už tento týden při nájezdech na dvě jiné vesnice unesli další Konžany. Nic bližšího k těmto případům nesdělil. Podle některých zpráv bylo při útocích na konžské vesnice Duru, Nambi a Kiliwa nabito také několik lidí.

Konžská armáda rozmístila od začátku září stovky svých příslušníků v oblasti podél hranic s Ugandou a Súdánem, aby zadržela ugandské povstalce.

LRA podnikla také překvapivý útok na kasárna v Súdánu, kterého se účastnilo podle sdělení súdánského plukovníka Josepha Ngere asi sto rebelů. Další skupina zaútočila i na blízkou vesnici Sakure.

Brutální povstalci s božím jménem

LRA je fundamentalistická povstalecká skupina, která chtěla v Ugandě nastolit vládu podle křesťanského desatera. Od roku 1986 vede proti vládě prezidenta Yoweriho Museveniho partyzánskou válku. Útočila i ze základen v jižním Súdánu a východním Kongu, takže destabilizovala rovněž tamní situaci. Povstalci nechvalně prosluli masakry civilistů, mrzačením obětí a únosy tisíců dětí, z nichž se stávali noví bojovníci či sluhové a sexuální otroci rebelů. 

Vůdce LRA Joseph Kony odmítl v dubnu podepsat mírovou dohodu, protože mu nebylo zaručeno, že nebude vydán před mezinárodní trestní tribunál v Haagu.

LRA podle nejnovějších zpráv vybudovala šest nových základen na severu Konga, kde také provozuje několik diamantových dolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám