Hlavní obsah

Učitelka půjde kvůli hračce Mohamedovi na 15 dní do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Soud v súdánském Chartúmu vyměřil britské učitelce obžalované z urážky islámu a šíření nenávisti patnáctidenní vězení. Potom bude Gillian Gibbonsová vyhoštěna ze země. Britku zatkli v neděli po stížnostech ministerstva školství, že hanobila islám.

Článek

Gibbonsová dovolila svým sedmiletým žákům, aby pojmenovali plyšového medvěda Mohamed, tedy jménem islámského proroka. Jméno pro medvěda si přitom v hlasování vybraly děti samy.

Podle původních zpráv úřady proti učitelce zakročily na základě rodičovské stížnosti, nakonec se ale ukázalo, že to byl jeden ze zaměstnanců školy Unity High School, kde jsou učitelé i žáci ve věku čtyři až 18 let, muslimové i křesťané.

Porota měla ve čtvrtek původně jen rozhodovat, zda bude Britka vůbec souzena. Gibbonsové hrozilo 40 ran bičem, pokuta nebo půl roku ve vězení.

Zmatky před zahájením procesu

Před začátkem stání panoval chaos. Učitelku, která nebyla v poutech, zavedla dvacítka strážců do jiné síně, než bylo avizováno. S Gibbonsovou se nemohli setkat ani zástupci velvyslanectví a její obhájci, později jim však byl povolen vstup do soudní síně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám