Hlavní obsah

U Srí Lanky hoří obří tanker plný ropy

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo
Aktualizováno

Obří tanker New Diamond začal ve čtvrtek hořet u Srí Lanky. Zraněný je jeden člen posádky, další se pohřešuje, informovaly s odvoláním na srílanské námořnictvo agentura AFP a server Economynext. U tankeru zasahují srílanské indické a ruské lodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící tanker u Srí LankyVideo: Reuters

 
Článek

U tankeru dlouhého 330 metrů, který převáží 270 000 tun surové ropy a 1700 tun paliva, zasahovalo jako první srílanské námořnictvo. Jeho kapitán Indika de Silva řekl, že tanker plující pod panamskou vlajkou vyslal nouzový signál, protože požár ve strojovně, o němž si mysleli, že je už pod kontrolou, se znovu rozhořel.

Evakuováno bylo 22 z 23 členů řecko-filipínské posádky. Jeden Filipínec je po výbuchu ve strojovně nezvěstný. „Jeden zraněný člen posádky je na jedné z našich lodí na cestě na Srí Lanku,“ řekl kapitán. Dodal, že dvanáct dalších členů posádky je podle něj na palubě jiné nákladního lodi.

Foto: Sri Lankan Airforce, Reuters

Hořící obří tanker New Diamond

Na nouzové volání odpověděla i dvě ruská armádní plavidla, která se ve srílanském přístavu Hambantota zastavila pro doplnění jídla a vody. Indie k požáru vyslala tři armádní plavidla, dvě lodě pobřežní stráže a letadlo dornier.

Snaha zabránit uniku ropy

„Loď indické pobřežní stráže a jedna naše loď hasí plameny, které se rozšířily na servisní palubu,” uvedl de Silva. Hasiči se snaží zabránit tomu, aby se oheň rozšířil k ropě v nákladním prostoru a jejímu případnému úniku, dodal kapitán, podle kterého však takové nebezpečí zatím nehrozí. Hustý černý dým ale naznačuje, že hoří palivo nebo ropa.

Foto: Sri Lankan Airforce, Reuters

Požár na palubě tankeru New Diamond

Srílanské úřady se přesto bojí úniku pohonných hmot a ropy, protože by to mělo tragické následky. Srí Lanka by sama takovou ekologickou katastrofu nezvládla a loď je od pobřeží vzdálena jen 60 km.

Tanker New Diamond o délce 330 metrů, který si pronajala ropná společnost Indian Oil Corp plul z Kuvajtu do západoindického přístavu Paradip, kam měl doplout v sobotu, je nyní opuštěný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám