Hlavní obsah

U Maroka se utopilo 34 lidí, celý den prý žádali o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 34 lidí utonulo u marockých břehů. Jejich člun, na němž se snažili přeplout Středozemní moře, se potopil. Přežilo 26 lidí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Loď byla na moři od neděle se 60 lidmi na palubě,” řekl agentuře Reuters Joel Millman, mluvčí IOM. Dodal, že informaci má od marockého námořnictva a španělské nevládní organizace Caminando Fronteras.

Lidé prý vypluli v sobotu, v neděli ráno vyslali tísňové volání. Stále bylo blízko pobřeží Maroka. Tamní námořnictvo podle serveru listu El Público uvedlo, že se loď snažilo najít. Podařilo se to v pondělí.

Marocké úřady prý nepomohly

Aktivistka z organizace Caminando Fronteras Helena Malenová na Twitteru uvedla, že mezi 34 oběťmi je i dítě. "24 hodin žádali o pomoc a pomalu umírali," napsala také Malenová na sociální síti. Marocké úřady podle ní lodi nepomohly.

Pomoc prý nabízela i španělská vládní agentura Salvamento Marítimo, která ve Středomoří zachraňuje migranty. Její mluvčí deníku řekl, že kontaktovali marocké úřady "několikrát" poté, co dostali od organizace Caminando Fronteras upozornění na plavidlo v nouzi.

"Nabízeli jsme jim spolupráci při hledání a záchraně této lodi v marockých vodách, ale nedostali jsme odpověď," citoval deník mluvčího španělské záchranářské agentury.

Mezi Marokem a Španělskem se migranti snaží přeplout Gibraltarský průliv. Musí překonat vzdálenost asi 15 kilometrů. Lodě se v místě musí vypořádat se silnými proudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám