Hlavní obsah

U Indonésie se srazily lodě, hlídka potápějící se rybáře vulgárně setřela

Novinky, nčs

Ke srážce dvou lodí došlo v neděli v indonéských vodách. Indonéské námořnictvo v pondělí oznámilo, že vietnamská rybářská loď se srazila s indonéským hlídkujícím plavidlem a potopila se. Po srážce bylo z vietnamského plavidla zadrženo 12 rybářů, kteří podle indonéských úřadů na místě lovili nezákonně, informoval server Washington Post a agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Natunských ostrovů se srazily indonéská a vietnamská loďVideo: Reuters

 
Článek

Indonésie potopila od roku 2014 stovky nelegálních plavidel v rámci snahy o kontrolu nad svým rozsáhlým námořním územím. Po nedělní srážce bylo zadrženo 12 osob, které nadále zůstávají ve vazbě.

Vietnamské rybářské plavidlo bylo zadrženo ve vodách u souostroví Natunských ostrovů, které leží v nejjižnější části Jihočínského moře.

Video, které bylo zachyceno z indonéské lodi, ukazuje srážku plavidel. Ozbrojení indonéští námořníci na záběrech sprostě pokřikují na vietnamské rybáře a vulgárně gestikulují.

Ačkoliv vietnamští rybáři tvrdili, že se jedná o jejich vody, indonéský admirál Yudo Margono uvedl, že zadržení proběhlo ve vodách Indonésie.

Spory o Jihočínské moře

V roce 2017 se dostal největší souostrovní stát světa do sporu s Čínou. Předmětem sporu bylo přejmenování části Jihočínského moře na Severní moře Natuna, ve kterém si Indonésie vyhrazuje právo na exkluzivní ekonomickou zónu.

Spory o Jihočínské moře provází hned několik asijských států a vyvrcholily zvýšenou ostrahou ze strany indonéského námořnictva.

Reklama

Výběr článků

Načítám