Hlavní obsah

Trump: Izrael a Súdán se dohodly na normalizaci vzájemných vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

zrael se dohodl se Súdánem na normalizaci vzájemných diplomatických vztahů. Podle agentury Reuters to v pátek oznámil americký prezident Donald Trump. Další země budou podle něj africký stát následovat v nejbližších měsících. Súdánský ministr zahraničí upozornil, že případné uznání Izraele vyžaduje souhlas dosud neustanoveného parlamentu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump mluvil po telefonu s představiteli Izraele i Súdánu.

Článek

Súdán by se tak letos stal již třetím arabskou zemí, která by se židovským státem navázala za amerického zprostředkování oficiální styky. V září tak učinily Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Již z dřívějška uznávají Izrael také Egypt a Jordánsko.

Trump, který usiluje o znovuzvolení v prezidentských volbách 3. listopadu, stvrdil dohodu při telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, šéfem súdánské přechodné vlády Abdallou Hamdukem a předsedou súdánské vojenské rady Abdalem Fattáhem Burhánem. Podle Trumpa představitelé obou zemí v brzké době navštíví Washington.

Historická dohoda. Izrael navázal diplomatické vztahy s Bahrajnem a SAE

Blízký a Střední východ

"Vůdci se dohodli, že normalizují vztahy mezi Súdánem a Izraelem a ukončí válečný stav," uvádí se ve společném prohlášení Súdánu, Izraele a Spojených států. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu normalizaci vztahů s Chartúmem označil za "novou éru" v regionu. "Je to éra skutečného míru. Míru, který se rozvíjí s jinými arabskými zeměmi, v posledních týdnech jsou už tři," řekl šéf izraelské vlády.

Súdánský ministr zahraničí Umar Gamáraldín v televizním projevu slova amerického prezidenta mírnil. Podle něj dnes byla uzavřena dohoda o normalizaci vztahů s Izraelem, normalizace jako taková však zatím nenastala. Případné uznání Izraele bude podle něj totiž záviset na schválení súdánským parlamentem. Ten však kvůli komplikovaným mocenským vztahům mezi civilisty a armádou, která loni svrhla dlouholetého vládce země Umara Bašíra, momentálně není ustanoven a není jasné, kdy se tak stane.

Oznámení o urovnání vztahů mezi Izraelem a Súdánem odsoudil palestinský prezident Mahmúd Abbás nebo Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Tento krok prý pro Palestince znamená "další nůž do zad" a zradu spravedlivé palestinské věci. "Nikdo nemá právo mluvit jménem palestinského lidu," uvedl palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám