Hlavní obsah

Tonga se po erupci podmořského vulkánu změnila v měsíční krajinu

Mohutná exploze podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunag Ha´apai způsobila na souostroví Tonga značné škody, i když na něm zřejmě nikdo nezemřel. Dvě možné oběti ale hlásí Peru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Důsledky výbuchu sopky na Tonze pocítili i v Peru nebo v JaponskuVideo: Reuters/AP

 
Článek

Místní obyvatelé stanici BBC popsali Tongu po erupci jako „měsíční krajinu“, protože ji pokryla tlustá vrstva šedého sopečného popela.

Popel navíc kontaminoval vodu, takže je na ostrovním státě aktuálně nedostatek pitné vody, uvedla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Pít se může jen balená voda a lidé mají nosit kvůli sopečnému popelu roušky.

Vlna tsunami vysoká 1,2 metru poničila obchody na plážích a odplavila lodě. Přerušeny jsou také dodávky elektrické energie a nešly ani mobilní sítě a internet, takže nebylo možné se spojit se 100 tisíci obyvateli. Spojení ještě nebylo plně obnoveno.

Foto: ČTK/AP

Erupce vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha´apai

Některé ploché ostrůvky moře zatopilo celé.

Mohutná erupce

Ze satelitních záběrů je vidět, že výbuch výrazně změnil tvar sopky, zmizela část okrajů kráterů, které byly nad vodou.

Erupce byla tak mohutná, že byla slyšet až na Novém Zélandu vzdáleném 2400 km. Americká geologická služba USGS uvedla, že erupce vyvolala otřesy jako u zemětřesení o síle 5,8 stupně. Vlny tsunami vyvolané vulkány, a nikoli zemětřesením, jsou podle vědců poměrně vzácné.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai před erupcí na počátku ledna

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha'apai dvě hodiny před erupcí

Mrtví v Peru 

Kvůli vlnám bylo preventivně dočasně uzavřeno 20 peruánských přístavů a úřady také varovaly, že erupce vyvolá neobvykle vysoké vlny. Peruánská policie na Twitteru uvedla, že na pláži Naylamp nalezli policisté dva mrtvé a může jít o oběti neobvykle vysokých vln po erupci.

Foto: Kyodo, Reuters

Převrácené loď po erupcí sopky Hunga Tonga v japonském Murotu

Na televizních záběrech bylo vidět, jak mořská voda v pobřežních oblastech severního a centrálního Peru zaplavila několik domů a obchodů.

Také v Japonsku evidují po erupci poškozené lodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám