Hlavní obsah

Tisíce migrantů dorazily do Mexika, na hranicích s USA je čeká armáda

Kolem 1700 středoamerických migrantů dorazilo v neděli do hlavního města Mexika. Tvoří předvoj karavany běženců z Hondurasu, Salvadoru a Guatemaly, která míří k hranicím USA. Byli přijati na místním stadionu, napsala agentura DPA. Zároveň se na americké straně šikuje armáda, kterou tam poslal prezident Donald Trump.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američtí vojáci se připravují na hlídkování na mexických hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Mezitím se shromáždila další tisícovka migrantů v Pueblu, městě zhruba 125 kilometrů vzdáleném od metropole Mexika. Asi dva tisíce lidí jsou na cestě do jihomexického státu Oaxaca.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karavana migrantů dorazila do MexikaVideo: Reuters

Rozdělili se na několik menších skupin. Vláda státu Veracruz jim nejprve nabídla 150 nákladních aut, které by je měly dopravit do Mexico City, nakonec je auta měla odvézt do některého z měst ve státě Veracruz. Cesta do metropole je velmi nebezpečná, protože oblast ovládají drogové kartely, jejichž členové často přepadávají cestující.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Odpočinek migrantů v mexickém státě Veracruz.

Další dvě karavany se nacházejí v jihomexickém státě Chiapas. Jedna skupina, v níž je asi 1500 Hondurasanů, urazila od guatemalsko-mexických hranic kolem 180 kilometrů, zatímco přibližně dvoutisícová karavana ze Salvadoru byla v neděli teprve 40 kilometrů od jihomexické hranice.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Američtí vojáci se připravují na hlídkování na mexických hranicích

Migranti prchají před chudobou a kriminalitou ve svých zemích. V mexickém hlavním městě chtějí úřady a zástupci nevládních organizací projednat jejich situaci a rozhodnout o dalším postupu. Na hranice Texasu je to odtud ještě dalších nejméně 1000 kilometrů cesty nebezpečným územím. Bezpečnější trasa do Kalifornie je dlouhá 2800 kilometrů.

Vstříc jim ale spěchají tisíce amerických vojáků, kteří mají rozkaz přímo od šéfa Bílého domu Donalda Trumpa migranty na hranicích s Mexikem zastavit.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Stovky migrantů z karavany středoamerických uprchlíků dorazily do hlavního města Mexika.

K cestě do mexické metropole se migranti rozhodli před necelými dvěma týdny. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto jim tehdy nabídl ubytování, školy pro děti a dočasné pracovní povolení těm, kteří zůstanou v jihomexických státech Chiapas a Oaxaca. To ale běženci odmítli s tím, že chtějí trvalé řešení a nechtějí být „uvězněni v některých regionech“.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Koupel migrantů díky dešti, který se spustil ve městě Córdoba v mexickém státě Veracruz.

Od začátku příštího měsíce se úřadu mexického prezidenta ujme levicový politik Andrés Manuel López Obrador, který slíbil migrantům pracovní víza, dále ale řešení zatím nespecifikoval.

Mexické ministerstvo vnitra o víkendu uvedlo, že asi 3000 migrantů z karavany už v zemi požádalo o povolení k pobytu. Podle agentury Europa Press místní úřady ale povolení asi 1100 lidem zamítly.

Podle průzkumu veřejného mínění, o němž informoval server BBC Mundo, migranty z karavany nechce v Mexiku asi třetina dotázaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám