Hlavní obsah

Thajským premiérem zvolen kandidát opozice

– BANGKOK/PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, BBC, aš, bor

Kandidát thajské opoziční Demokratické strany Apchisit Vedžadžíva byl v pondělí zvolen novým thajským premiérem. Hlasování parlamentu následovalo po několika měsících protestů opozice, které koncem listopadu vyvrcholily týden trvajícím obsazením dvou letišť.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý vůdce Demokratické strany, který studoval na Oxfordské univerzitě, získal v parlamentu 235 hlasů; k vítězství potřeboval alespoň 219 hlasů. Porazil tak svého protikandidáta, bývalého šéfa národní policie Praču Promnoka, který straní bývalému thajskému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi. Ten dostal 198 hlasů.

Pro 44letého Vedžadžívu, který se narodil v Británii hlasovali i poslanci odštěpené frakce Pea Tchaj (Pro Thajsko) nyní už rozpuštěné strany PPP, která měla podporovat svrženého a v exilu pobývajícího Šinavatru.

Demokratická strana se protivládních protestů aktivně neúčastnila, ale projevovala přízeň Lidové alianci pro demokracii (PAD), jehož stoupenci tvořili většinu demonstrantů.

Demonstranti blokují budovu parlamentu

Hned po oznámení výsledku hlasování se před parlamentem shromáždilo na dvě stě stoupenců předchozí thajské vlády. Zablokovali všechny dveře budovy a nenechali nikoho vyjít ven.

Demonstranti skandovali: "Apchisit, kandidát armády." Označovali ho za figurku armády, které v roce 2006 při vojenském převratu svrhly Tchaksina Šinavatru. Podle nich byla volba tichým převratem řízeným armádou. Agentura Reuters uvedla, že protestující prohlížejí všechna auta, která se snaží z komplexu parlamentu odjet. Na několik vozů zaútočili demonstranti cihlami a holemi a rozbili jim okna. Vozy poslanců, kteří hlasovali pro Vedžadžívu, nenechávají projet ven. 

Šinavatra oznámil, že armáda zneužila ústavní soud, aby zbavila moci předchozího premiéra, jeho švagra Somčaje Vongsavata. Tomu ústavní soud zakázal pře třemi týdny na pět let působil v politice. Rozpustil i tři vládní strany. Soud rozpuštěné strany a jejich vůdce shledal vinnými z volebních podvodů, jichž se dopustili při volbách v prosinci 2007, které je vynesly k moci.

Některé cestovky ruší lety do Thajska

Některé české cestovní kanceláře ale ještě před volbou oznámily, že zřejmě zruší své lety do Thajska. Obávají se, že ani volby nepřinesou klid, i když političtí analytici tvrdí opak.

České aerolinie měly zahájit lety do Thajska 17. prosince, zřejmě ale tomu tak nebude. "Není to ještě definitivní rozhodnutí, ale je velice pravděpodobné, že celou sérii přímých letů zrušíme,“ řekl Právu marketingový manažer CK Exim Tours Stanislav Zíma. Právě pro tuto CK měly ČSA do Thajska létat.

„Vánoční a silvestrovské termíny jsou sice vyprodané, ale máme obavy z toho, že po volbách nového premiéra by se mohly nepokoje v Thajsku opakovat a mít tam v takové chvíli několik set zákazníků, to by mohl být velký problém,“ řekl Zíma.

Zákazníkům, kteří už si zájezd koupili, nabídne CK Exim Tours cestu s jiným dopravcem, jiný exotický zájezd, nebo jim vrátí peníze.

Další cestovky, jejichž zákazníci měli cestovat do Thajska stejnými lety, nemají smlouvu s ČSA, ale měly místa rezervovaná u CK Exim Tours. Jednou z nich je CK Fischer. "Pokud budou lety zrušeny, nabídneme našim zákazníkům odpovídající náhradu. Ostatně i my máme obavy, že by se nepokoje mohly vrátit,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko. Podle jeho slov se navíc Thajsko neprodává letos tak dobře jako třeba loni.

První let společnosti Travel Service do Thajska se uskuteční tak, jak byl naplánován, 18. prosince. Také další lety se uskuteční tak, jak jsou v letovém řádu uvedeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám