Hlavní obsah

Testovali jsme nový raketomet, oznámila Severní Korea

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že ve středu otestovala „nový typ vícenásobného odpalovacího zařízení pro řízené střely velké ráže“. Na raketovou zkoušku dohlížel osobně vůdce KLDR Kim Čong-un. O zkoušce informovala již dříve západní média, která s odvoláním na jihokorejskou armádu uvedla, že KLDR odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Lidé v jihokorejském Seoulu sledují test severokerejské rakety.

Článek

Během jednoho týdne to byl druhý severokorejský zbrojní test. Minulý čtvrtek KLDR vyslala dvě rakety do vzdálenosti zhruba 600 kilometrů. Oba testy se uskutečnily v oblasti přístavního města Wonsan.

„Odpaly těchto střel neporušují slib Kim Čong-una prezidentovi ohledně zastavení zkoušek mezikontinentálních balistických raket,“ uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton.

Podle expertů se severokorejský vůdce snaží těmito zkouškami vyvinout tlak na Spojené státy a Jižní Koreu v době, kdy rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova stagnují.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Televizní záběry spokojeného Kim Čong-una během testu raketometu

Pchjongjang je rovněž rozhořčen plánem Washingtonu a Soulu uspořádat tento měsíc pravidelné společné vojenské cvičení. Podle jihokorejské rozvědky je z těchto důvodů možné, že KLDR bude ve zbrojních testech nadále pokračovat.

Vůdce KLDR Kim Čong-un byl s testem spokojený a uvedl, že nově vyvíjený raketový systém bude brzy hrát "hlavní roli" v pozemních operacích severokorejské armády. Podle Kima zkouška prokázala "bojovou připravenost" systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám