Hlavní obsah

Teroristu z Bombaje popravili

Dillí

Indie ve středu popravila Pákistánce Amira Kasaba, který se podílel na teroristických útocích v Bombaji v roce 2008. S odvoláním na indické ministerstvo vnitra to uvedla agentura Reuters. Kasab byl jediným přeživším z komanda atentátníků, které při koordinovaných útocích povraždilo na 170 lidí.

Článek

"Je to pocta všem nevinným lidem a policistům, kteří přišli o život při tehdejším děsivém útoku proti národu," řekl o popravě R.R. Pátil, ministr vnitra státu Maháráštra, kde Bombaj leží.

Kasab byl k trestu smrti odsouzen v květnu 2010. Byl shledán vinným z vraždy, z vedení války proti Indii, ze spiknutí a z terorismu. Jeho pozdější odvolání soudy zamítly, definitivně tak učinil indický nejvyšší soud letos v srpnu. Poprava oběšením byla vykonána poté, co indický prezident Pranáb Mukherdží zamítl Kasabovu žádost o milost.

Kasab se jako jediný z teroristického komanda dostal do rukou bezpečnostních sil živý. Devět jeho kompliců bylo zabito při koordinovaných útocích na několika místech v přístavním velkoměstě Bombaji 26. listopadu 2008, kdy se teprve po třech dnech podařilo útočníky zcela zneškodnit.

Podle indických vyšetřovatelů Kasab vraždil společně s jedním komplicem na bombajském hlavním vlakovém nádraží. Dvojice postřílela 58 lidí a dalších 104 zranila.

Trest smrti se v Indii uplatňuje jen v případech nejbrutálnějších zločinů. Naposledy byl v zemi popraven muž za vraždu a znásilnění v roce 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám