Hlavní obsah

Tchajwanský tanker začal po srážce u Malajsie hořet

Kuala Lumpur

Plně naložený tchajwanský ropný tanker Formosaproduct Brick se u břehů Malajsie srazil s prázdnou řeckou nákladní lodí. Po nárazu začal tanker hořet a uniká z něj ropa. Pohřešuje se devět námořníků z jeho posádky, dalších šestnáct jich zachránili.

Foto: Reuters

Hořící tchajvanský tanker Formosaproduct Brick

Článek

„Ke srážce došlo minulou noc za jasného počasí u Port Dicksonu,“ informoval tiskovou agenturu AFP velitel námořní policie Rizal Ramli. „Zachránili jsme 16 členů posádky, většinou Číňanů.“ Podle něj nyní probíhá záchranná operace, jejímž cílem je najít devět pohřešovaných členů posádky tankeru.

Popsal také jak se lodě srazily: „Prázdná nákladní loď narazila do levé strany tchajwanského tankeru, který připlouval ze Spojených arabských emirátů,“ řekl velitel policie. Obě lodě mířící do Singapuru se střetly v Moluckém průlivu, jímž ročně propluje 94 000 lodí, z toho pětina japonských. Provoz v něm však nebyl narušen. Nákladní loď po srážce odplula. 

Podle Ramliho panovaly obavy, že se hořící tanker, přepravující surovou ropu a naftu a který je nakloněný na levý bok, může potopit. S ohněm bojovalo čtyřicet hasičů.

Foto: Reuters

Hořící tchajvanský tanker Formosaproduct Brick

Reklama

Výběr článků

Načítám