Hlavní obsah

Taikonauti si užívají beztížný stav, jezdí na rotopedu a metají salta

Na palubě čínské vesmírné stanice Nebeský palác-1 (Tchien-kung-1) se tříčlenná posádka nevěnuje jen vědeckým experimentům a třídění údajů. Na programu má i povinné hodiny tělocviku a také chvilky oddechu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Taikonauti si udržují fyzičku ve stavu beztížeVideo: Reuters

 
Článek

Posádku, kterou k lodi vynesla Božská loď-9 (Šen-čou-9), tvoří velitel Ťing Chaj-pchengm, Liou Wang a první Číňanka ve vesmíru, třiatřicetiletá Liou Jang.

Liou pravidelně šlape do pedálů na speciálním rotopedu, ale taikonauti mají i předepsané cviky, které z nich v beztížném stavu dělají cirkusové artisty.  Cílem je udržet je v kondici, protože případné oslabení organismu by mohlo mít negativní vliv na jejich rozhodování v kritických situacích.

Podobně jako tomu bylo u desítek astronautů především amerických a ruských, jsou taikonauti i sami sobě pokusnými exempláři a předměty studia vlivu vesmíru na lidský organismus. I z pozemního řídícího centra sledují nejen hodnoty informující o metabolismu, krevním oběhu, ale také o psychickém rozpoložení.

Orbitální stanice, na které mají strávit dva týdny, oběhne Zemi jednou za 90 minut, takže zažívají mnohem rychlejší "střídání" dne a noci. Posádka se však musí řídit denními cykly na Zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám