Hlavní obsah

Světová banka vyzývá k omezení fosilních paliv, dává však na ně miliardy

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Světová bank podporuje nové uhelné elektrárny v rozvojovém světě miliardami dolarů navzdory tvrzení, že fosilní paliva povedou ke klimatické změně, která výrazně zasáhne chudé. Uvedl to britský deník The Times.

Článek

Banka ve své středeční zprávě vyzvala svět ke snížení závislosti na fosilních palivech. Uvedla, že „rozvojové země jsou nepoměrně zasaženy klimatickou změnou - krizí, za kterou nemohou a na niž jsou nejméně připraveny“. Užití uhlí vyprodukuje další množství skleníkových plynů a urychlí klimatickou změnu, která z 75 až 80 procent postihne právě rozvojové země.

Zpráva varuje, že nedojde-li ke snížení emisí oxidu uhličitého, hrozí planetě do konce století nárůst teplot o pět stupňů Celsia.

Banka rovněž vyzvala k větší podpoře výzkumu a vývoje udržitelných zdrojů energie. Navrhuje dát na výzkum ročně desetinásobek současných 70 miliard dolarů.

The Times upozorňují, že dokument o 260 stranách nezmiňuje podporu, jaké se ze strany Světové banky dostalo uhelným elektrárnám v Indii, JAR, Botswaně a v dalších rozvojových zemích. Ty budou podle deníku v dalších 40 až 50 letech vypouštět do ovzduší další milióny tun oxidu CO2.

Loni banka a její partner Asijská rozvojová banka schválila půjčky ve výši 850 miliónů dolarů na financování uhelné elektrárny v Gudžarátu v západní Indii. Americký fond na ochranu životního prostředí tvrdí, že jde o první z devíti takových elektráren, které Indie plánuje postavit. Podle ní to bude jeden z největších producentů skleníkových plynů na Zemi, ročně má vypustit téměř 27 miliónů tun CO2.

Ekonomka: přestat s podporou by bylo nemorální

Světová banka rovněž poskytla Jihoafrické republice peníze na novou generaci elektráren, do níž je zahrnuto šest uhelných. Celkem na podobné projekty banka v uplynulých třech letech vydala pět miliard dolarů, zatímco na ekologičtější alternativy to bylo 11 miliard.

Hlavní ekonomka Světové banky Marianne Fayová argumentuje, že uhlí je nejlevnější a nejbezpečnější způsob zajištění elektřiny pro 1,6 miliardy lidí v rozvojovém světě. „Je spousta chudých zemí s bohatými ložisky uhlí a je to pro ně jediná možnost. Světová banka bude podporovat co možná nejúčinnější uhelnou energetiku, dokud nebude alternativa. Upřímně, bylo by nemorální v tomto stádiu říct: Nechceme si špinit ruce, takže se uhlí nedotkneme.“

Reklama

Výběr článků

Načítám