Hlavní obsah

Svazijsko zakázalo minisukně, provokují ke znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v africké absolutistické monarchii Svazijsku zakázala ženám nosit minisukně a topy odhalující břicho. Podobný druh oblečení podle nich provokuje ke znásilnění, napsal místní tisk, z nějž citovala agentura AFP. Ženám, které zákaz poruší, hrozí až šestiměsíční vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Pro násilníka je to usnadněné, protože není těžké svléknout jen napolo oblečenou ženu," vysvětlila zákaz policejní mluvčí Wendy Hletaová, kterou citoval zpravodajský server Independent Online. Ze stejného důvodu jsou zakázány i džíny spadlé nízko na boky.

Podle mluvčí jsou ženy nosící odhalující oblečení samy zodpovědné za útoky či znásilnění, jichž se stanou obětí.

Zákaz se nicméně nevztahuje na tradiční kostýmy, které nosí mladé ženy během  ceremonií, jako je každoročně pořádaný Rákosový tanec, při němž si král Mswati III. vybírá manželku, kterých má v současnosti již 13.

Během tance mají mladé panny s nahými ňadry na sobě jen korálkovou tradiční sukničku, jenž jim zakrývá jen přední část těla a pozadí zůstává odhalené. Spodní prádlo povoleno není.

V Africe nejsou ale prsa takovým sexuálním symbolem jako v Evropě nebo v USA. Větší roli hraje pozadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám