Hlavní obsah

Summit G20 předznamenal pokus o protestní sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Před kongresovým centrem, v němž v jihokorejském Soulu ve čtvrtek začíná summit hospodářsky nejvyspělejších zemí G20, se pokusila upálit žena. Policie jí v tom zabránila. V Soulu se také konají protestní demonstrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před summitem G20 se pokusila upálit ženaVideo: Reuters

 
Článek

Asi třicetiletá žena na sebe před hlavním vchodem do dějiště vrcholné schůzky vylila ředidlo. Vykřikovala přitom, že jihokorejský prezident I Mjong-bak je vrah. Policisté jí ale zabránili látku zapálit.

V Soulu také pokračují protesty, už v neděli městem pochodovalo na 20 000 odpůrců summitu. Jeho účastníky chrání na 50 000 vojáků a policistů.

Summit chrání zeď

Největší nákupní a konferenční středisko v Soulu, kde se summit koná, chrání půl druhého kilometru dlouhá bariéra z tvrzeného polyuretanu a neprůstřelného skla. Více než dva metry vysokou bezpečnostní zeď dokončovali dělníci v noci.

Zaměstnanci ochranky uvedli, že čekali do desáté hodiny večerní, než dali pokyn ke vztyčení plotu, aby snížili možné problémy, které způsobí obyvatelům a obchodům v okolí. Kritici ale tvrdí, že oficiální činitelé se snažili zeď postavit v tajnosti, protože nezapadá do předsummitového nadšeného jásání. "Je to zábrana, která má udržet Jižní Koreu mimo konferenci," řekla soulská mluvčí G20 Son Či-e. "Není to nic, o čem by ochranka chtěla mluvit. Je to nutné zlo."

Přestože obdobné bariéry byly postaveny také během konání hospodářských summitů v Londýně, Torontu a Pittsburghu, aby světové představitele ochránily před často násilnými demonstracemi, kritika plotu sílí. Někteří ho označují za nejnovější "demilitarizované pásmo Korejského poloostrova" v odvolání na důkladně opevněnou hranici mezi oběma korejskými státy.

Podle jiných jde o futuristickou obdobu "středověkého vodního příkopu" či bariéry podobné těm, které chrání bagdádskou zelenou zónu. "Připomíná mi to temné doby vojenské diktatury v naší zemi. Nesedí to k dnešní Jižní Koreji," řekl bývalý poslanec Čang Song-min.

Měnová válka s Čínou

Summit nekomplikují jen očekávané protesty, ale také spory mezi USA a Čínou. Panují obavy, že G20 se zvrhne v měnovou válku mezi těmito zeměmi. Spojené státy požadují, aby Čína změnila kurs jüanu a přiblížila ho realitě. Podhodnocený jüan napomáhá exportu čínského zboží a Čína hromadí rezervy zahraničních měn. Ke kritice Číny se připojil i britský premiér David Cameron. USA požadují, aby v případě, že nebude jüan revalvován, bylo uvaleno clo na čínské zboží.

Avšak i plán USA na dosažení toho, aby měny měly rovnou hodnotu, tedy jakési nápodoby zlatého ekvivalentu, by se dalo považovat za manipulaci s měnami.

Do plánu americké centrální banky se pustil brazilský ministr financí, podle něhož nepovede ke zvýšení produkce v USA a nevytvoří v USA ani nová pracovní místa. Místo toho podle něj půjdou peníze do zemí s vyššími úrokovými sazbami a povede to k inflaci.

Velkou kritičkou plánu je i německá kancléřka Angela Merkelová. I guvernér britské Anglické banky je pro to, aby G20 nechala měnové nerovnosti místo zavádění nástrojů, které by mohly poškodit všechny.

Spory Washingtonu se Soulem

Spory ale panují i mezi Jižní Koreou a USA. Přes výzvu amerického prezidenta Baracka Obamy, aby všichni společně pracovali za zotavení světové ekonomiky, nepodařilo se před zahájením summitu podepsat dohodu o volném obchodu mezi USA a Jižní Koreou. Jihokorejský prezident řekl, že je potřeba více času na vyřešení detailů a vyzval ministry obchodu obou zemí, aby nalezli oboustranně akceptovatelné znění dohody co nejdříve.

Obama před zahájením řekl, že závěrečné komuniké G20 by v sobě mělo zahrnovat mechanismus, který by měl umožnit udržet vyvážený a udržitelný růst mezinárodní ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám