Hlavní obsah

Su Ťij obvinili potřetí podle zákona z koloniálních dob

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Šéfka barmské Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij hovořila přes video u soudu, kde ji obvinili z dalšího trestného činu podle zákona z koloniálních dob. Poprvé od převratu z 1. února s ní mluvili obhájci. Podle nich se zdálo, že je v dobrém zdravotním stavu, ale zhubla. Požádala o setkání s právníky. Junta zesiluje tlak, v neděli při rozhánění demonstrací zahynulo 18 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rangúnu dál pokračují násilné protesty proti vojenskému převratuVideo: Reuters

 
Článek

Nově je obviněna podle zákona z dob kolonialismu, který zakazuje zveřejňovat informace, které by „mohly vyvolat strach nebo paniku“ anebo narušit „veřejný klid“, uvedl její obhájce Min Min Soe. Další stání se koná 15. března. Podle stejného zákona byl obviněn i prezident Wint Myint.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v Barmě s portréty Su Ťij

Nositelka Nobelovy ceny míru Su Ťij byla zadržena spolu s prezidentem a dalšími vysoce postavenými politiky při puči 1. února. Ten den měl zasednout nově zvolený parlament. Junta tvrdí, že loňské volby, v nichž jasně zvítězila NLD, byly zmanipulované, i když pro to nejsou žádné důkazy.

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Su Ťij byla napřed v domácím vězení. Pak byla převezena na neznámé místo. Podle junty je zadržována pro vlastní bezpečnost. Nejprve byla obviněna, že do země dovezla nelegálně vysílačky, a poté, že nedodržovala nařízení proti šíření koronaviru.

Pučisté v Barmě obvinili vůdkyni Su Ťij z dalšího trestného činu

Svět

Pokud bude uznána vinnou, hrozí jí rok až tři roky ve vězení a odsouzení by jí mohlo zabránit účastnit se dalších voleb, které chce junta uskutečnit ještě letos.

Junta by měla v Barmě nastolit „opravdovou a ukázněnou demokracii”, říká pučistický generál

Svět

Pondělní státní se konalo den poté, co země zažila nejtvrdší zásah proti demonstrantům, při němž podle OSN bylo zabito nejméně 18 lidí a třicet dalších zraněno. Přes víkend byly také zadrženy stovky lidí. Policie nejprve házela do davu demonstrantů v Rangúnu slzotvorné granáty a pak začala střílet ostrou municí.

Demonstranti se však v Rangúnu sešli opět v pondělí ráno, kde policie dav rozháněla ohlušujícími granáty a slzným plynem.

Reklama

Výběr článků

Načítám