Hlavní obsah

Střety farmářů s pastevci v Nigérii mají za tři roky přes 3600 obětí

Abuja

Nejméně 3641 obětí si od začátku roku 2016 po celé Nigérii vyžádaly boje usedlých rolníků s polokočovnými pastevci. Uvádí to v pondělí zveřejněná zpráva organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) a upozorňuje na eskalující se násilnosti mezi těmito komunitami. Většina zaznamenaných úmrtí je z letošního roku.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijší vojáci

Článek

Podle agentury Reuters by mohl aktuální nárůst násilí promluvit do výsledků prezidentských voleb, které jsou naplánovány v Nigérii na únor 2019. O obhajobu vítězství v nich bude usilovat současná hlava státu Muhammadu Buhari, který ale čelí obviněním, že neměří oběma stranám krvavého konfliktu stejným metrem. Buhari pochází z etnické skupiny Fulbů, stejně jako velká část pastevců.

Podle AI vláda selhává při vyšetřování násilí mezi oběma komunitami a stíhání odpovědných osob, což přispělo k eskalaci bojů. Organizace zjistila, že 57 procent ze 3641 evidovaných úmrtí nastalo v roce 2018. Poblíž dějišť útoků, které trvají i hodiny nebo celé dny, se  často nacházely jednotky bezpečnostních složek, avšak se zásahem otálely.

„Nigerijská vláda předvádí něco, co lze popsat jedině jako hrubou nekompetentnost, a selhala ve své povinnosti chránit životy svých obyvatel a ukončit stupňující se konflikt mezi pastevci a farmáři,” uvedl ředitel nigerijské sekce AI Osai Ojigho. Výzkum jeho kolegů prý ukázal, že útoky z posledních let byly dobře naplánované a koordinované, přičemž útočníci nepoužili jako dříve jen mačety, ale měli k dispozici i kulomety či samopaly AK-47.

Reklama

Výběr článků

Načítám