Hlavní obsah

Střelba na dvou místech v Jihoafrické republice. Zemřelo 18 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg
Aktualizováno

Při střelbě v baru v jihoafrickém Sowetu u Johannesburgu zahynulo v noci na neděli celkem 18 lidí. Čtrnáct jich zabila skupina ozbrojených lidí v baru v Sowetu, další čtyři zahynuli několik hodin předtím při střelbě v Pietermaritzburgu na východě země, kde se střílelo v hostinci.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé na místě činu v SowetuVideo: AP

 
Článek

Policie byla na místo přivolána krátce po půlnoci. „Když jsme dorazili, bylo tam 12 mrtvých,“ řekl poručík Elias Mawela. Do nemocnice bylo převezeno 11 zraněných, z nichž dva později zemřeli.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé na místě činu v Sowetu

Podle jihoafrického serveru eNCA je stav tří zraněných kritický. „Z prvního vyšetřování vyplývá, že se lidé v baru bavili, když útočníci vešli dovnitř a začali bez rozmyslu střílet do přítomných,“ řekl Mawela.

Záhadná smrt v klubu v JAR. 21 mladých lidí zabilo něco, co požili či vykouřili

Zahraniční

Na místě jsou stále vyšetřovatelé, podle nichž jsou oběti ve věku mezi 19 a 35 lety.

Svědci vypověděli, že střelci byli maskovaní a přijeli v minibusu, který fungoval jako taxi. Podle stanice BBC, s níž mluvil Mawela, šlo zřejmě o „chladnokrevný útok na nevinné hosty podniku“.

V Pietermaritzburgu na místo dorazili ve volkswagenu dva útočníci v sobotu večer a začali střílet na hosty. Dva zemřeli na místě a dva později v nemocnici.

Incident obnovil debatu o provozních hodinách barů a prodeji alkoholu, která se vyhrotila po červnové tragédii ve městě East London. V tamním klubu v noci na 26. června zemřelo 21 mladých lidí, kteří oslavovali konec zkouškového období.

Příčina jejich smrti stále není zcela jasná, spekuluje se, že se nadýchali toxické látky nebo se otrávili jídlem či pitím.

Policejní velitel v provincii Gauteg po noční střelbě v Sowetu řekl, že by se úřady měly zaměřit na pracovní dobu podniků, kde se prodává alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám