Hlavní obsah

Stanici ISS hrozí srážka s úlomkem z čínské družice

– Moskva

Mezinárodní vesmírnou stanici ISS na oběžné dráze ohrožuje vesmírný odpad a její dráhu budou možná muset letoví dispečeři upravit. Podle páteční zprávy agentury Interfax hrozí, že ISS narazí do úlomku, který na oběžné dráze zůstal po zaniklé čínské družici.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Článek

Podle zpráv z ruského střediska pro řízení letů předběžné výpočty ukazují, že zbytek čínské družice se může dostat do nebezpečné blízkosti ISS už během víkendu. Ruští experti proto nevylučují, že stanice bude muset na pokyn ze Země "uhnout".

Stanici ohrožuje zbytek meteorologické družice Feng-jün 1C, kterou v lednu 2007 zničila čínská balistická raketa. [celá zpráva]

Ruské středisko pro řízení letů je v kontaktu s vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), s nimiž se snaží stanovit míru rizika.

Podle Interfaxu ještě existuje určitá možnost, že úhybný manévr nebude nutný. NASA zatím vyhodnotila situaci jako středně nebezpečnou. Okamžik největšího přiblížení by podle Američanů měl nastat v sobotu.

Reklama

Související články

Čína otestovala raketu ničící družice

Čína zahájila program hvězdných válek. Minulý týden podle amerických informací úspěšně vyzkoušela raketu, která je schopná zničit satelit. Peking to zatím...

Výběr článků

Načítám