Hlavní obsah

Štáb České televize v Hongkongu prchal před gumovými projektily a slzným plynem

Štáb České televize v čele se zpravodajkou Barborou Šámalovou musel v pondělí v přímém přenosu utíkat před policisty, kteří zasahovali na demonstraci v Hongkongu. Záběry televize ukazují napjatou atmosféru v kampusu tamní univerzity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pouliční boje v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Šámalová v živém vysílání informovala o situaci, když se náhle dal dav studentů na útěk. Policisté totiž vyrukovali se slzným plynem a gumovými projektily. „Reportérka ČT informuje o obléhání tamní univerzity zpoza bitevní linie. Náhle se ale v záběru objeví policejní oddíly a dav se dává na útěk,“ stojí v příspěvku ČT na Facebooku. Informoval o tom i vedoucí zahraniční redakce ČT Michal Kubal na Twitteru.

Demonstranti obsadili univerzitu minulý týden na protest proti vládě v Hongkongu. Policisté o víkendu univerzitní areál obklíčili a se studenty bojovali pomocí slzného plynu a gumových projektilů. Mladé demonstranti naopak vrhali zápalné lahve. Jednomu policistovi někdo prostřelil podomácku zhotoveným šípem lýtko.

Hongkongská policie brání aktivistům v opuštění univerzity

Svět

Protesty v Hongkongu jsou namířené proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má oblasti zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

Kritici tvrdí, že Čína tyto svobody postupně omezuje, což Peking popírá. Od začátku protestů bylo podle hongkongské policie zatčeno 4491 lidí ve věku 11 až 83. Policie zároveň odmítá nařčení z brutality.

V Hongkongu střílela policie na demonstraci ostrými

Svět

Policisté proti demonstrantům pravidelně používají vodní děla, slzný plyn, pepřový sprej, obušky, gumové projektily a několikrát nasadili i ostrou munici. Policie zákroky zdůvodňuje radikalizací protestujících, kteří na příslušníky bezpečnostních sil často házejí kameny a zápalné láhve a ničí a zapalují obchody či stanice metra.

Od začátku června si protesty v Hongkongu vyžádaly dva mrtvé. Mladík zemřel po pádu ze střechy poté, co v oblasti slzným plynem zasahovaly policisté. Sedmdesátiletý muž zase při demonstracích utrpěl smrtelné zranění, když ho zasáhla do hlavy cihla.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Pořádková policie nasadila proti demonstrantům v Hongkongu slzný plyn a gumové projektily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám