Hlavní obsah

Správkyně Hongkongu pohrozila zásahem armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v úterý varovala, že by čínská armáda mohla zasáhnout, pokud by se situace v Hongkongu tak zhoršila, že by se nedala vyloučit žádná možnost. Místní úřady ale podle ní dál věří, že situaci zvládnou vlastními silami.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Článek

Lamová poté, co využila mimořádných pravomocí k zákazu zakrývání si obličeje na demonstracích, nevyloučila ani další opatření, včetně povolání čínské armády k zásahu, uvedla agentura AP: „Stále mám silný pocit, že bychom měli najít řešení sami. Ale pokud se situace zhorší, nebude možné vyloučit žádnou možnost, pokud chceme Hongkongu dopřát další šanci.”

Lamová nicméně podle agentury Reuters dala před novináři najevo, že se nechystá využít mimořádných pravomocí k vydání dalších nařízení. Město je podle ní vybaveno dostatečně, aby zvládlo situaci vlastními silami.

O možném nasazení armády se spekuluje už od půlky srpna, kdy se do Šenčenu začaly přesouvat vojenské jednotky vybavené obrněnými vozidly a tanky. Čína uváděla, že jde jen o běžné cvičení a rutinní výměnu jednotek. [celá zpráva]

Běžná rotace, nebo příprava k zásahu? Čína poslala do Hongkongu nové vojáky

Svět

Správkyně Hongkongu také vyzvala na tiskové konferenci zahraniční kritiky, aby přijali realitu, že po čtyřech měsících protestů, poznamenaných ostrou eskalací násilí, už nelze mluvit o „pokojném hnutí za demokracii”.

Čtyři měsíce protestů

V bývalé britské kolonii Hongkongu, který se v roce 1997 vrátil pod čínskou správu, se protivládní shromáždění a průvody konají již od června. Obyvatelé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování nakonec Lamová stáhla, jenomže to už bylo pozdě.

V té době už demonstranti požadovali vyšetření brutality policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy včetně demise Lamové a svobodné volby správce Hongkongu.

Lidé v Hongkongu vyšli opět do ulic, policista postřelil čtrnáctiletého chlapce

Svět

Demonstrace nyní téměř každodenně přerůstají v násilnosti, při nichž radikálové házejí na policisty zápalné láhve a dlažební kostky, ničí stanice metra a zakládají v ulicích ohně, bezpečnostní síly odpovídají vodními děly, obušky, slzným plynem, gumovými projektily a minulý týden použily dvakrát již také ostrou střelbu.

Demonstrace ještě vyostřil zákaz zakrývat si obličej. V pondělí byli z porušení nového zákazu před soudem obviněni osmnáctiletý student a osmatřicetiletá žena. Porušení zákazu může znamenat až rok vězení. Policie za porušení zákazu zatkla téměř 80 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám