Hlavní obsah

Sonda dopravila na Zemi vůbec první vzorek z asteroidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Mise japonské sondy Hajabusa (Sokol), která se v červnu vrátila na Zemi se vzorky z asteroidu Itokawa, byla úspěšná. Konstatoval to v úterý japonský ministr vědy Jošiaki Takaki. Sondě se jako první podařilo dopravit na Zemi vzorek hmoty z asteroidu, informovala agentura AP.

Článek

Asteroidy podle vědců obsahují nejstarší stavební materiál naší sluneční soustavy. Vědci si od analýzy vzorků slibují nové poznatky o vzniku planet v naší sluneční soustavě.

Nevím, jak se vyjadřuje něco, co předčí vaše sny.
šéf projektu Džuničiro Kawaguči

Sonda přistála v polovině června v Austrálii po sedmileté cestě vesmírem. Úspěch mise však Japonsko potvrdilo až nyní. Takaki oznámil, že modul sondy skutečně přivezl materiál z více než 300 miliónů kilometrů vzdáleného tělesa.

Sonda musela zdolat celkem šest miliard kilometrů. Misi navíc od počátku provázely technické komplikace, kvůli kterým musel být termín návratu na Zemi o tři roky odložen.

Zhruba 1500 nepatrných prachových částic, které vědci prozkoumali s pomocí elektronového mikroskopu, se zcela liší od látek, které se vyskytují na Zemi, potvrdil japonský vesmírný úřad JAXA. Podle Takakiho jde většinou o vzorky skály.

"Tyto výsledky předčily naše očekávání. Nevím, jak se vyjadřuje něco, co předčí vaše sny, ale já jsem naprosto dojat," citovala AP šéfa projektu Džuničira Kawagučiho.

Foto: Profimedia.cz

Snímek 290 miliónů kilometrů vzdáleného asteroidu Itokawa. Vlevo je celý asteroid, vpravo je detail povrchu.

Hajabusa odstartovala v květnu 2003 a na planetce Itokawa přistála o dva roky později. Při červnovém přistání v Austrálii pak shořela v zemské atmosféře.
Sonda je teprve čtvrtým zařízením, které přivezlo vzorky materiálu z vesmíru. Předtím mise Apollo na modrou planetu dopravily horninu z Měsíce, v roce 2004 v USA přistál modul sondy Genesis se vzorky slunečního prachu a sonda Stardust v roce 2006 přivezla prach z komety Wild 2.

Asteroid 25143 Itokawa

  • podle vědců je to kamenný shluk vzniklý gravitací po vesmírné kolizi
  • Itokawa je dlouhý 500 metrů
  •  jeho povrch pokrývá množství balvanů, z nichž největší je široký 50 metrů
  • asteroid má podle pozorovatelů velmi nízkou hustotu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám