Hlavní obsah

Somálští piráti unesli další americkou loď

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi
Aktualizováno

Somálští piráti zadrželi v sobotu v Adenském zálivu další loď. Jejich novou kořistí se stala americká tažná loď i s šestnáctičlennou posádkou. Loď plavící se pod italskou vlajkou byla podle námořních úřadů unesena okolo 09:00 SEČ a táhla s sebou dva čluny. Piráti přitom dál stovky kilometrů od somálského pobřeží zadržují amerického kapitána Richarda Phillipse.

Foto: Paul Farley/ U.S. Navy , Reuters

Americká loď USS Bainbridge, která v současnosti sleduje únosce kapitána plavidla Maersk Alabama.

Článek

Posádka vlečné lodi je údajně v pořádku. Italské úřady potvrdily, že deset členů posádky jsou Italové.

Američané mezitím musí řešit i únos kapitána Phillipse, který je v držení pirátů od středy. Posádka Phillipsovy lodě Maersk Alabama, která vezla do keňské Mombasy potravinovou pomoc, sice po přepadení piráty znovu získala nad plavidlem kontrolu, kapitán se však rozhodl pirátům vydat, aby své muže a náklad ochránil. [celá zpráva]

Čtveřici jeho únosců na záchranném člunu stovky kilometrů od pobřeží východní Afriky sleduje dvojice amerických válečných křižníků a na místě jsou též vyjednavači FBI. Další lodě jsou na cestě.

Piráti údajně za Phillipsovo propuštění chtějí dva milióny dolarů (asi 40 miliónů korun). Kapitán se únoscům v noci na pátek pokusil utéct, skočil do vody a snažil se dostat k americké lodi. Piráti ho ale znovu dopadli. [celá zpráva]

Britská stanice BBC uvedla, že do oblasti směřují i další piráti, aby rukojmího dostali na bezpečnější a lepší loď. Únosci v sobotu pohrozili, aby se k nim Američané nepřibližovali, jinak za Phillipsovu bezpečnost neručí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám