Hlavní obsah

Somálští piráti se osudově spletli a zaútočili na válečnou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omyl se stal osudným somálským pirátům. V touze získat výkupné za další tanker, zaútočili na zásobovací tanker německého válečného námořnictva třídy Rhön FGS Spessart Ten na palbu pirátů z malého člunu odpověděl a jal se jej pronásledovat za podpory válečných lodí dalších zemí. Piráti byli dopadeni.

Článek

Piráti na FGS Spessart, vezoucí palivo pro německé lodě, zaútočili v neděli v Adenském zálivu. Do honičky za rychlým člunem se pustilo hned několik lodí - americký USS Boxer, německá Fregata Rheinland-Pfalz a řecká, nizozemská a španělská loď Do akce byla nasazena i španělská letadla a dva vrtulníky AH-1 Cobra americké námořní pěchoty. Po pěti hodinách se podařilo člun dopadnout řecké lodi, která zadržela sedm podezřelých. Na jejich člunu nalezli malý arzenál, ve kterém se vedle samopalů nacházely i raketové granátomety.

Sedm dopadených předali Řekové Němcům, kteří je vzali do vazby na fregatě Rheinlenad-Pfalz.

Mluvčí NATO akci okomentoval slovy: „Špatný úsudek pirátů se stal skutečnou příležitostí pro sedm národů ze tří speciálních bojových uskupeních pracovat společně a udeřit pro bezpečnost námořní plavby.“

Německé ministerstvo obrany uvedlo, že incident „ukázal neuvěřitelné možnosti mezinárodní námořní spolupráce a vypíchl komplexnost protipirátských operací“.

Řekové znovu zasáhli i proti dalšímu rychlému člunu po středečním útoku na norskou nákladní loď Sigloo Tor. Na člunu však nenalezl ižádné zbraně, a tak pětici Somálců z člunu propustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám