Hlavní obsah

Somálští piráti opět udeřili, unesli německou loď

– Nairobi
Novinky, ČTK, Petr Nový

Ve vodách mezi Jemenem a Somálskem se v sobotu zmocnili somálští piráti německé nákladní lodi, plovoucí pod maltskou vlajkou. Na palubě bylo v té době 17 členů posádky, podle dostupných informací se jim nic nestalo. O incidentu informovala agentura Reuters s odvoláním na námořní úřady v Keni.

Článek

"Podle mých informací loď obsadili brzy nad ránem. Byla unesena na východním konci Adenského zálivu," uvedl Andrew Mwangura, ředitel jedné z keňských námořních agentur monitorujících činnost pirátů u afrického pobřeží. Nákladní loď Patriot o výtlaku 31 000 tun je podle Reuters určena pro transport obilí.

Navzdory přítomnosti vojenských lodí z mnoha zemí světa u somálských břehů, kudy vede jedna z nejfrekventovanějších námořních cest, pokračují piráti v přepadávání obchodních lidí ve strategickém Adenském zálivu a v Indickém oceánu.

Získávají tak milióny dolarů na výkupném za unesené lodě a jejich posádky. V současné době zde námořní lupiči zadržují přes 250 rukojmích.

V prvním čtvrtletí letošního roku napadli somálští piráti desetkrát více lodí než za stejnou dobu loni. Letos to bylo 61 útoků v porovnání se šesti v prvním čtvrtletí 2008. Somálští ozbrojenci disponují také lepší výzbrojí než dříve.

Reklama

Související články

Piráti ostřelovali další americkou loď

Somálští piráti v úterý zaútočili na další americkou loď. Jen dva dny poté, co bezpečnostní síly osvobodily uneseného amerického kapitána, stříleli...

Francie dopadla jedenáct pirátů

Francouzské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že jeho námořnictvo u pobřeží Keni zajalo jedenáct lidí podezřelých z pirátství. Jde o další úspěšný zátah...

Výběr článků

Načítám