Hlavní obsah

Somálský Aš-Šabáb pozabíjel desítky vojáků sil Africké unie

– Mogadišu

Sedmdesát vojáků podle svých slov zabili příslušníci somálské milice Aš-Šabáb při útoku na základnu mezinárodních sil Africké unie (AU) Janale asi 90 km jihovýchodně od hlavního města. Somálští důstojníci přiznali ztrátu základny, ale vojáci AU to popírají, uvedla v úterý BBC.

Foto: Reuters

Místní milice a obyvatelé na místě srpnového atentátu u výcvikového tábora u přístavu Kismayu

Článek

Svědci BBC potvrdili tvrdé boje po útoku na základnu. Zahájil jej sebevražedný atentátník v automobilu plném výbušnin, který se odpálil u brány základny. Přestřelka trvala nejméně hodinu.

Podle svědků ugandští vojáci Africké unie po útoku základnu opustili. Plukovník somálské armády Ahmad Hassan řekl AP, že útočníci základu ovládli a také poškodili nedaleké most, aby vojáci AU nemohli uprchnout.

Somálský kapitán Bilow Idow, který je v městě u Janale, uvedl pro agenturu Reuters, že základna je odříznutá: „Žádné posily se tam nemohou dostat,“ řekl agentuře Reuters, „je tam mnoho mrtvých a jsou tam značné škody.“

Útok může avizovat ofenzivu Aš-Šabábu, který už 22. srpna spáchal atentát u výcvikového tábora u přístavního města Kismayu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám