Hlavní obsah

Somálská odnož Islámského státu slíbila věrnost nástupci Bagdádího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálská odnož Islámského státu (IS) vydala v neděli prohlášení, ve kterém přislíbila věrnost novému vůdci teroristické skupiny abú Ibrahímovi Hášimi Kurajšímu. Informovala o tom v noci na pondělí agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Abú Bakr Bagdádí

Článek

Somálští teroristé prohlášení vydali na sociální síti Telegram, kde zveřejnili snímek desítky ozbrojených radikálů s popiskem, že slibují věrnost Kurajšímu.

IS minulý týden ve čtvrtek přes agenturu radikálů Amak potvrdil, že po smrti je samozvaný chalífa abú Bakr Bagdádí a také mluvčí teroristické organizace abú Hasan Muhádžir a že nástupce Bagdádího se stal IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší.

Islámský stát potvrdil smrt Bagdádího a stanovil nového vůdce

Blízký a Střední východ

O Kurajším mnoho známo není, zřejmě jde o pseudonym, ale jméno naznačuje, že Islámský stát se nevzdal ideje chalífátu. Chalífou může být jen příslušník kmene Kurajšajovců, jenž je spřízněný s prorokem Mohamadem. Hášimovci svůj původ odvozují přímo od Mohameda, Chalífa byl nejvyšší duchovní autoritou islámu a do pádu arabského chalífátu v roce 1258 i světským vládcem říše.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Bagdádí zahynul poslední říjnovou sobotu. Když ho pronásledovalo americké komando,  odpálil vestu s výbušninami, kterou měl na sobě.

Islámský stát sice působí i v Somálsku, tam ale hraje v boji proti vládě mnohem větší roli hnutí aš-Šabáb napojené na Al-Káidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám