Hlavní obsah

Somálka se vrátila do vlasti pomáhat, zabili ji ve vysokém stupni těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kismayo

Jednou z 26 obětí teroristického útoku na hotel v somálském přístavu Kismayo byla Kanaďanka somálského původu Hodan Nalayehová, která se letos po dlouhých letech vrátila do své vlasti. Třiačtyřicetiletá novinářka založila na internetu televizi Integration TV a měla vlastní kanál Hodan TV, které se snažily ukazovat kladné stránky Somálska. Cesta do vlasti se jí stala osudnou, uvedla stanice CNN. Zůstaly po ní dvě děti z prvního manželství.

Foto: Reuters

Zabitá Hodan Nalayehová při letošní návštěvě somálského Laascaanoodu

Článek

Páteční útok na hotel zahájil sebevražedný atentátník, jenž se odpálil v autě u brány silně opevněného ubytovacího zařízení. Do areálu tak mohli proniknout čtyři útočníci z hnutí Aš-Šabáb, kteří pozabíjeli část hostů, než je po 12 hodinách bojů zlikvidovali příslušníci bezpečnostních sil. „Mnoho lidí se podařilo zachránit, čtyři útočníci byli zastřeleni," sdělil policejní major Mohamed Abdi. Podle policie zahynulo 26 lidí a zraněných bylo 56 osob. Původně se uvádělo deset obětí. [celá zpráva]

Kromě Nalayehové, která zemřela po převozu do nemocnice, jsou mezi oběťmi mimo jiné tři Keňané, tři Tanzánci, dva Američané a jeden Brit. Zahynul i další novinář Muhammad Sahal Umar, který pracoval pro somálskou stanici SBC v Puntlandu. Zastřelili ho, když fotografoval útok. Zabit byl i manžel Nalayehové, obchodník a bývalý regionální ministr Farid Džamá Sulajman.

Foto: ČTK/AP

Hotel Asasey v somálském přístavu Kismayo po útoku

Nayalehová se narodila v roce 1976 v Somálsku, ale když jí bylo šest let, odstěhovala se její rodina, která měla 12 dětí, do Kanady. Odchod do exilu ale byl tvrdou ranou, přiznala letos v rozhovoru pro African Woman In Media: „Moji rodiče v nové zemi přežili, všechno se naučili, ale můj otec, který byl vysoce postaveným guvernérem v Somálsku, jenž jezdil v mercedesu, najednou pracoval na parkovišti a staral se o svých 12 dětí. Moji rodiče měli trauma z toho, že museli začít celý život od nuly.“

Nalayehová sama se snažila ukázat pozitivní stránky života v Somálsku zmítaném boji a hladomorem. Jako poslední pořídila fotografie mladých rybářů na ostrově Ilisi, který leží nedaleko Kisamaya.

Loni v listopadu se v Nairobi podruhé vdala a se svým novým mužem, bývalým somálským ministrem, otěhotněla. V době útoku byla ve vysokém stupni těhotenství, uvedla stanice CNN.

S manželem odjela do Kismaya, kde pokračovala ve své práci. Sama věděla, že je to nebezpečné. V rozhovoru se stanicí CBC v roce 2016 řekla: „Každý, kdo následuje svou touhu pomoci vybudovat Somálsko, ví, že je tam vždycky riziko smrti.“

Její práci ocenila editorka jiného somálského internetového kanálu Citizen TV Džamila Muhammadová, která s Nalayehovou hovořila letos v Keni. „Hodan ukázala předtím jen málo známou a vídanou stránku Somálska. Ukázala nám, že navzdory tomu, čím Somálsko prochází, mají jeho lidé pořád naději a udržují si ducha. A budou dělat to nejlepší v situaci, která je mimo jejich kontrolu,“ uvedla Muhammadová.

Foto: ČTK/AP

Útočníci pronikli do hotelu v Kismayu, když sebevraždený atentátník odpálil nálož v autě.

Protože i ona zažila podobný útok, z něhož vyvázla bez zranění, dodala. „Jet do Somálska je vždycky nebezpečné, vždycky, protože nikdy nevíte, co se stane.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám