Hlavní obsah

Somálci vloni zaútočili na 15 lodí, pirátství je na ústupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídkování u pobřeží Somálska a další protipirátská opatření přinesla úspěch. Piráti tam v loňském roce zaútočili jen patnáctkrát, což vedlo k prudkému poklesu útoků v celém světě, kterých se vloni uskutečnilo jen 264. To je o čtyřicet procent méně než v roce 2011, kdy bylo pirátství na vrcholu, uvedl podle BBC ve středu Mezinárodní námořní úřad.

Foto: Reuters

Somálští piráti se vzdávají nizozemské jednotce NATO.

Článek

Nejvýraznější byl pokles útoků u břehů Somálska, kde bylo vloni zaznamenáno jen patnáct pirátských útoků, zatímco v roce 2012 jich bylo ještě 75 a v roce 2011 dokonce 2137.

„Jediným a největším důvodem poklesu pirátství na celém světě je pokles somálského pirátství u pobřeží východní Afriky,“ řekl ředitel IMB Pottengal Mukundad. Důvodem je podle něj uplatnění protipirátských opatření, kdy jsou na lodích ozbrojené stráže, u pobřeží hlídkují mezinárodní patroly a také rostoucí stabilita země.

Nejvíce pirátských útoků bylo zaznamenáno v Indonésii, kde ale šlo spíše o využití výhodných příležitostí než o propracovanou taktiku Somálců, kteří proměnili pirátství ve výnosný byznys.

Devatenáct procent útoků připadá na oblast západní Afriky, kde řádí nigerijští piráti, kteří mají na svědomí 31 z 51 útoků v oblasti, unesli 36 lidí a zabili jednoho člena posádky.

Při pirátský útocích loni padlo do zajetí přes tři sta lidí, 21 osob bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám