Hlavní obsah

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství v boji proti koronaviru a nařídil, aby byla zrušena nejpřísnější protiepidemická opatření, která byla zavedena v květnu. Jeho sestra uvedla, že nemoc sám prodělal. S odkazem na severokorejská státní média o tom píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství proti coviduVideo: Reuters

 
Článek

Severokorejské prohlášení o poražení covidu-19 bylo vydáno, přestože země kvůli epidemii podle dostupných informací nezavedla žádný očkovací program. Severní Korea tvrdí, že se spoléhala na uzávěry, léky vlastní výroby a na to, co Kim nazval „výhodným socialistickým systémem korejského typu“. Severokorejský vůdce nařídil zrušit nejpřísnější protiepidemická opatření, ale uvedl, že si země musí udržet „ocelově pevnou protiepidemickou bariéru“.

Severokorejské úřady nesdělily, zřejmě kvůli nedostatku testů, kolik případů nákazy koronavirem se v zemi potvrdilo. Místo toho denně hlásily počty pacientů s horečkou, kterých bylo celkem asi 4,77 milionu.Denní bilance těchto případů dosáhla vrcholu 15. května, kdy jich bylo více než 392 920. To přimělo zdravotnické odborníky k varování před nevyhnutelnou krizí. Od 29. července ale tato země s 26 miliony obyvatel žádný nový případ nehlásila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na inspekci v lékárně

Severokorejská oficiální úmrtnost 0,0016 procenta, tedy 74 z přibližně 4,77 milionu, je „bezprecedentní zázrak“, řekl na jednání severokorejský zmocněnec pro boj s epidemií.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrzení KLDR o ustupující nákaze zpochybnila a v červnu uvedla, že se epidemická situace v zemi pravděpodobně spíše zhoršuje

 Kim měl horečku, přesto pracoval

Kimova sestra Kim Jo-čong podle státní agentury KCNA prohlásila, že se vůdce také potýkal s příznaky horečky. „I když byl vážně nemocný s vysokou horečkou, nemohl si ani na chvíli lehnout, jelikož myslel na lidi, o které se musí starat až do konce protiepidemické války,“ řekla. Bližší podrobnosti o zdravotním stavu svého bratra nesdělila.

Rozšíření nákazy v zemi přitom přičetla letákům z Jižní Koreje. Aktivisté často z řad severokorejských uprchlíků již léta pouštějí přes hranici balony s letáky kritizujícími severokorejského vůdce a balíčky s potravinami, léky, penězi a dalšími předměty.

Epidemie covidu v KLDR se vymkla kontrole, Kim povolává armádu

Svět

Výhrůžky jihu

Kimova sestra kritizovala novou vládu prezidenta Jun Sok-jola za to, že se snaží zrušit zákaz těchto kampaní z roku 2020, a označila ji za „neměnného úhlavního nepřítele“. „Nemůžeme nadále přehlížet nepřetržitý příliv odpadků z Jižní Koreje,“ prohlásila a pohrozila, že „zlikviduje“ soulské úřady. „Naším protiopatřením musí být smrtící odveta,“ uvedla.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení vyjádřilo politování nad tvrzením Severní Koreje, že za epidemii covidu-19 mohou dopisy přeběhlíků, a nad výhrůžkami Pchjongjangu.

KLDR přiznala prvních šest mrtvých na covid

Koronavirus

Autoritářská KLDR využila pandemii ke zpřísnění kontroly obyvatel, ale nynější vítězné prohlášení by podle analytiků mohlo být předznamenáním obnovení obchodu s Čínou, kterému brání uzavření hranic a další omezení. Podle pozorovatelů by oznámení také mohlo Kimovi připravit půdu pro první jaderné testy od roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám