Hlavní obsah

Severokorejský satelit je zřejmě mrtvý

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelit, který vyslala minulý týden Severní Korea na oběžnou dráhu, je zřejmě „mrtvý“. Deníku The New York Times to řekli američtí astronomové.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská raketa na odpalovací rampě

Článek

„Rotuje a padá a my jsme nezaznamenali žádný signál,“ řekl listu harvardský astronom Jonathan McDowell. Severokorejská média uváděla, že satelit bude do vesmíru vysílat revoluční písně oslavující zesnulé vůdce Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Je také vybaven kamerou k pozorování Země.

Podle britského experta Stuarta Evese je ale příliš brzo říkat, že družice nefunguje, protože obvykle trvá dva až tři dny, než se podaří satelit po vypuštění stabilizovat. Otázkou ale je, zda se Korejcům povede zvládnout rotaci satelitu.

Satelit na orbitě zřejmě klesá, ale neznamená to, že se rychle zřítí na Zem. Na oběžné dráze může podle McDowella zůstat několik let.

Newyorské Times upozornily, že problémy přesto výrazně umenší radost Severokorejců z historického úspěchu. .

Spojené státy se nicméně domnívají, že vesmírný program KLDR je jen zástěrkou pro rozvíjení raketového programu zakázaného Radou bezpečnosti OSN. „Raketová část Severokorejcům evidentně fungovala velmi dobře,“ poznamenal McDowell k úspěšnému vynesení satelitu raketou dlouhého doletu Unha-3.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám