Hlavní obsah

Severokorejský diktátor Kim Čong-un testuje balistické rakety jako o závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea odpálila do moře východně od svých břehů nejméně jednu balistickou raketu, oznámily světové agentury s odvoláním na prohlášení jihokorejské a japonské armády. Původní zprávy hovořily o blíže neurčené střele.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jedna balistická raketa byla odpálena z blízkosti pobřežního města Sinpcho, kde se nachází severokorejská ponorková základna a režim tam uskladňuje vybavení pro zkušební odpaly raket z podvodních plavidel, přiblížila agentura Reuters.

Pokračuje tak série testů, s nimiž severokorejský režim začal v polovině září, kdy byly zkušebně odpáleny dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve Severní Korea oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy tehdy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala už dříve agentura AP. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Severní Korea oznámila, že provedla test nové protiletadlové rakety

Svět

Další střela se otestovala na konci září, podle Severní Koreje to byla nově vyvíjená hypersonická raketa. Takové střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a během svého letu na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.

Nové nebezpečí z KLDR: Proti hypersonické hlavici jsou protiraketové deštníky bezbranné

Svět

Pchjongjang se podle agentury AP zbrojními testy nejspíše snaží vyvíjet tlak na Spojené státy a Jižní Koreu kvůli zmraženým jednáním ohledně svého jaderného programu. KLDR souběžně s testy raket předkládá Soulu podmíněné mírové nabídky, podotkla AP.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Rozhovory zaměřené na odstranění nukleárních zbraní z Korejského poloostrova a ukončení severokorejských raketových balistických programů výměnou za uvolnění sankcí nepokročily od roku 2019, kdy summit vůdce KLDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspěchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám