Hlavní obsah

Severokorejské studenty čeká lágr za sledování Hry na oliheň, pašeráka zastřelí

Pchjongjang

K popravě zastřelením odsoudili v Severní Koreji muže, který do země propašoval kopie celosvětového seriálového hitu Hra na oliheň od Netflixu. USB disky s několika díly seriálu se v KLDR dostaly ke studentům střední školy, kteří si je pouštěli ve třídě a byli u toho přistiženi. Pašerák bude popraven a studenti poputují do lágru, informovalo v úterý Rádio svobodná Asie.

Foto: Netflix

Ukázka ze seriálu Hra na oliheň

Článek

„Celé to začalo minulý týden, kdy středoškolák tajně přinesl USB s jihokorejským dramatem Hra na oliheň a zhlédl ho ve třídě s jedním z nejlepších kamarádů. Ten o tom řekl několika spolužákům a skupina pak seriál sdílela. Věc se ale na základě udání dostala až k cenzorům,“ cituje Rádio svobodná Asie svůj zdroj ze severokorejské prokuratury.

Cenzuru a sledování jejího porušování, ke kterému se řadí i sledování filmů a seriálů ze svobodného světa, má v Severní Koreji na starosti obávaná 109. skupina dozorovacího úřadu.

KLDR řeší nedostatek potravin. Lidé budou jíst okrasné černé labutě

Svět

Na základě její práce teď čeká člověka, který kopii seriálu do KLDR propašoval, poprava zastřelením a skupinu sedmi studentů pět let tvrdé práce v lágrech.

Ty si přitom nezadají s koncentračními tábory. Několik učitelů a zaměstnanců dotčené školy bylo propuštěno a jejich osud zůstává nejasný.

Kapitalistické filmy táhnou

Za sledování filmů, seriálů nebo držení či distribuci jiných materiálů z kapitalistické ciziny, hrozí v Severní Koreji trest smrti.

Západní zboží, filmy a hudba především ze Spojených států a Jižní Koreje se ale v KLDR i přes veškerou snahu vládnoucí strany těší narůstajícímu zájmu.

Britové chystají reálnou Hru na oliheň

Koktejl

Devítidílný seriál se stal na internetové distribuční síti Netflix prakticky ihned hitem. Premiéru měl 17. září a během pouhých čtyř dní se stal jedničkou ve Spojených státech.

Akční thriller se odehrává na ostrově, kde stovky po uši zadlužených soutěžících hrají o milionové výhry. Riskují přitom holé životy a přežít může jen jeden.

Reklama

Výběr článků

Načítám