Hlavní obsah

Severokorejská balistická raketa podruhé selhala, KLDR nemůže zasáhnout Guam

Soul

I druhý pokus Severní Koreje odpálit balistickou raketu středního doletu Musudan ve čtvrtek ráno selhal. Střela explodovala hned pár minut po startu stejně jako 15. dubna první raketa tohoto typu. Neúspěšný test snížil hrozbu severokorejských raket. Musudan je první střelou, která by měla být schopna zasáhnout americkou základnu Guam.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Střela byla odpálena u Wonsanu.

Článek

Jihokorejské ministerstvo obrany sdělilo agentuře Reuters, že raketa byla odpálena kolem 6:40 ráno místního času (23:40 SELČ) ze střelnice u Wonsanu. Explodovala pár minut po startu.

Start rakety nezaznamenaly ani jihokorejské radary, protože explodovala ještě dříve, než dosáhla výšky, ve které by ji detekovaly. Uletěla jen několik set metrů. Její start zachytil americký špionážní satelit.

Podle jihokorejského experta Janga Uka byl druhý pokus příliš uspěchaný, což zřejmě souvisí se snahou odpálit raketu ještě před zahájením květnového 7. sjezdu Korejské strany práce, prvního po 40 letech: „Potřebovali uspět, ale selhali. Neměli dost času opravit nebo modifikovat systém, jen ji odpálili, protože spěchali.“

Střela Musudan by výrazně zvětšila hrozbu ze strany KLDR, protože by měla mít dolet 3000 až 4000 km, a kromě Jižní Koreje by tak dokázala zasáhnout Japonsko a možná i americkou základnu Guam.

Jižní Korea také oznámila, že jiná severokorejská raketa, odpálená 7. února, která rovněž selhala, nebyla určena k vynesení satelitu, jak tvrdil Pchjongjang. Neměla ochranný štít, který by ochránil satelit. Zjistilo se to z analýzy trosek, které se zřítily do moře.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Reklama

Výběr článků

Načítám