Hlavní obsah

Severní Koreji povládne nejmladší Kimův syn, potvrdil mluvčí režimu

Pchjongjang
Aktualizováno

Nejmladší syn severokorejského vůdce Kim Čong-un nastoupí do čela KLDR po svém otci Kim Čong-ilovi. Oznámila to v pátek agentura AP s odvoláním na prohlášení náměstka předsedy stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění KLDR Jang Hjong-sopa. Ten poskytl rozhovor televizi APTN.

Článek

"Náš lid je hrdý na to, že je požehnán velkými vůdci z generace na generaci," prohlásil Jang. "Naši lidé mají tu čest sloužit velkému prezidentovi Kim Ir-senovi a velkému vůdci Kim Čong-ilovi. Teď máme také tu čest sloužit mladému generálovi Kim Čong-unovi," dodal. Už dříve se spekulovalo, že Kim Čong-un ponese titul mladý generál.

Kim Čong-un povede zemi jako třetí představitel jediné dědičné komunistické dynastie na světě. Kdy se ale skutečně ujme moci, záleží na tom, kdy odejde z funkce současný Milovaný vůdce Kim Čong-il. A to nemusí být hned, přestože současný vůdce má podle pozorovatelů velmi chatrné zdraví.

O Čong-ilově nástupnictví bylo rozhodnuto již v roce 1982. Svého otce, Velkého vůdce Kim Ir-sena nahradil však až po jeho smrti v roce 1994.

Sjezd naznačil nástupnictví

Na konci září se konal mimořádný sjezd Korejské strany práce, kde byl  Kim Čong-un,  jmenován tajemníkem Ústřední vojenské komise Korejské strany práce a kde byl jmenován do ústředního výboru strany. Sjezd ale potvrdil ve funkci vůdce nemocného Kim Čong-ila, k okamžitému předání moci tedy zatím nedošlo. [celá zpráva]

Před zahájením sjezdu byl povýšen na čtyřhvězdičkového generála, což znamená, že má podporu armády, která má ve společnosti klíčové postavení.[celá zpráva]

Třetí a nejmladší syn Kim Čong-ila se narodil třetí manželce Milovaného vůdce Ko Jong-hui, která zemřela v roce 2004. Kim Čong-un studoval ve Švýcarsku.

V neděli bude Korea slavit

Jang poskytl rozhovor dva dny před 65. výročím založení Korejské strany práce. Země se připravuje na oslavy výročí, které připomenou rudé vlajky.

"Mohu vám říci, že soudruh Kim Čong-il a soudruh Kim Čong-un nás svými moudrými radami vedou k vítězství. A náš lid si je dobře vědom významu 65. výročí založení Korejské strany práce," zdůraznil v rozhovoru Jang.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám