Hlavní obsah

Severní Korea zadržela dalšího Američana působícího na univerzitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejská tisková agentura KCNA v neděli oznámila, že 6. května zadržela dalšího amerického občana korejského původu, který se údajně dopustil nepřátelských činů proti KLDR. Jedná se o Kim Haka-songa, který pracoval na pchjongjangské univerzitě PUST.

Foto: ČTK/AP

Budova pchjongjangské univerzity PUST

Článek

Podle KCNA se Kim Hak-song dopouštěl „nepřátelského jednání proti zemi“. Dodala, že „relevantní instituce provádějí podrobné vyšetřování“.

Kim Hak-song se dříve sám označil za křesťanského misionáře, který měl zájem vybudovat na univerzitě experimentální farmu, uvedla agentura Reuters.

Kromě Kim Hak-songa jsou zadržování v KLDR ještě tři další Američané. Jedním z nich je Kim Sang-dak, který také učil na PUST a zadržen byl v dubnu. Univerzita byla založena v roce 2010 americkým křesťanským podnikatelem korejského původu a její provoz platí americké a jihokorejské charity. Studují na ní děti severokorejských prominentů, protože se na ní učí i několik cizinců.

Dále je v KLDR držen 62letý Kim Dong-čchul, který byl odsouzen k deseti letům těžkých prací za špionáž a 22letý student Otto Warmibier, odsouzený na 15 let těžkých prací za pokus ukrást propagandistickou nástěnku.

Spojené státy obviňují KLDR, že cíleně zadržuje americké občany, aby je používala k vydírání USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám