Hlavní obsah

Severní Korea obnovila činnost u jaderné střelnice

Washington

Severní Korea obnovila aktivitu u své jaderné střelnice, kde 12. února provedla svůj třetí pokusný jaderný výbuch. S odkazem na zkoumané satelitní snímky dané lokality o tom ve středu informoval Americko-korejský ústav univerzity Johna Hopkinse.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejec na obrazovce sleduje televizní zpravodajství, které ukazuje místo, kde KLDR provedla jaderný test.

Článek

V okolí podzemního zařízení v Pchunggje na severovýchodě země byl podle tohoto zdroje zaznamenán provoz již tři dny po explozi. Nelze z toho ale vyvodit, zda se KLDR chystá k další jaderné zkoušce, jak po třetím pokusu vyhrožovala. [celá zpráva]

Zjištění pohybu pouze potvrzuje, že Severní Korea dodržela potřebná bezpečnostní opatření a svůj personál do oblasti vyslala, až když byla v oblasti již dostatečně nízká radioaktivita.

KLDR podzemní úkryt patrně dostatečně odizolovala, aby okolní země nebyly schopné dostatečně zaměřit míru radiace a vyhodnotit tak skutečnou sílu výbuchu.

Podle odhadů jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle šesti až sedmi kilotun TNT. [celá zpráva]

Světové mocnosti, sousední státy a další země poslední jadernou zkoušku KLDR odsoudily a označily ji za provokaci, která ohrožuje stabilitu a mír na Korejském poloostrově i v celém regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám